Кабинетът няма да изпълни решението на НС за мораториума върху продажбата на земя

ДПС готови да изчакат БСП за сезирането на КС

Министерският съвет (МС) няма да изпълни решението на Народното събрание за удължаване на мораториума върху продажба на земя на чужденци от януари 2014 г. Това заяви вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова в сряда пред парламентарната комисия по европейски въпроси.

В изготвен анализ за юридическите последствия от решението тя допуска, че депутатите са се объркали и са имали предвид единствено забрана за лица от трети страни.

Ако парламентът иска да удължим забраната на европейски граждани да притежават земеделска земя у нас, трябва да променим присъединителния договор към ЕС и конституцията, напомни още Златанова. Тя уточни, че с решението на парламента не се дава мандат на кабинета да премине към денонсиране на договора с ЕС, така че в тази насока не може да се мисли.

Вицепремиерът напомни, че чужденците от трети страни - хора и фирми, нямат право да притежават българска земеделска земя и според сегашните закони. "Спрямо граждани и юридически лица на трети страни забраната съществува, уредена в конституционния ред, първичното право на Европейския съюз и българските закони, тоест забраната е налице", каза Златанова пред депутатите.

За гражданите и фирмите от Европейския съюз, създадени по закони на страни от ЕС, се прилага присъединителният договор на България, договорът за функциониране на ЕС и цялото законодателство на Европейския съюз, което не може да бъде изменено едностранно, най-малкото пък от българското правителство, каза вицепремиерът.

"Нямам ни най-малката амбиция, намерение или самочувствие аз да се изказвам по въпроса дали едно решение на Народното събрание е конституционосъобразно. За това си има институция - Конституционният съд", добави Златанова.

За момента тя не знае дали МС ще се възползва от правото да поиска от Конституционния съд тълкуване на решението за мораториума. Вицепремиерът напомни, че Министерският съвет има правна възможност за това, но не отговори еднозначно дали ще се възползва от нея или не. Нищо не изключвам, коментира лаконично Златанова.

БСП все още няма решение дали да подкрепи с 12 подписа колегите си от ДПС, които искат да сезират КС за забраната върху продажбата на земеделска земя на чужденци. Въпросът е обсъждан във вторник вечерта от парламентарната група на левицата, но окончателно решение няма. По-рано същия ден лидерът на ДПС Лютви Местан обяви, че вече са подготвили искането си до КС да бъде обявено решението за противоконституционно и то е подписано от всички 36 депутати от движението.

ДПС са готови да изчакат БСП до идния вторник, а ако отговорът е отрицателен, Местан възнамерява да прати искането до останалите органи, които могат да КС - президентът, правителството, главният прокурор, председателите на върховните съдилища.

На заседанието снощи депутатите от левицата не се разбрали какво да правят, но се чули гласове, че е редно БСП да си води своята политика, а да не се превръща в придатък на ДПС.

Лютви Местан уточни в сряда, че не е поставял ултиматум за подкрепа към колегите си от левицата и не е определял срокове, но решението не трябвало да се бави. Във вторник Местан даде срок от един ден на БСП, но искането и мотивите на иска до КС са били предоставени на БСП в сряда сутринта. Заради отсъствието на лидера на БСП Сергей Станишев, който се връща в четвъртък от Израел, ДПС са готови да изчакат до следващия вторник и ако не се съберат нужните 48 гласа, ще се обърнат към другите органи, които могат да сезират Конституционния съд - президента, правителството, главния прокурор, председателите на върховните съдилища.

Георги Кадиев, който гласува против удължаването на мораториума, предложил на колегите си БСП да подготви свое тълкувателно питане до съда дали решението на парламента е противоконституционно, за да се дистанцира от ДПС и да води своята политика. Не срещнал обаче подкрепа. Вместо това водещият заседанието на групата зам.-председателят ѝ Янаки Стоилов отложил въпроса, докато не получат искането от ДПС.

На заседанието на парламентарната група на БСП бил изслушан и земеделският министър Димитър Греков, който разяснил, че България е закъсняла с възможностите за предоговаряне на условията и удължаването на забраната. Решено било работна група от депутати и експерти от Министерството на земеделието да подготвят промени в Закона за собствеността на земеделските земи, с които да бъде защитена земята.

"Сутринта получихме искането, подготвено от групата на ДПС до КС и в най-скоро време ще го разгледаме, така че ще ви уведомим за действията по същество”, заяви Янаки Стоилов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?