Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Кабинетът няма да отваря глава "";Енергетика"",N

0 коментара

Засега правителството няма да прави никакви постъпки официално да уведомява Брюксел и да иска отваряне на глава "Енергетика", заради решението на Върховния административен съд за 3 и 4 блок на АЕЦ. Кабинетът се надява на обжалването пред 5-членен състав на ВАС, стана ясно от днешните коментари, последвали вчерашното съдебно решение.

Преговорният екип и ангажираните по темата министри обаче са наясно, че неокончателното още решение, с което национален съд променя позиция в преговорния процес с ЕС, е прецедент в историята на европейското разширяване и ще предизвика негативен отзвук в Брюксел.

Вчерашното решение на съда не означава мигновена промяна на позицията на правителството и отваряне наново на глава "Енергетика", отговори на въпрос енергийният министър Милко Ковачев. От отговора му стана ясно, че Ковачев се надява на допълнителните аргументи, които правителството ще представи при обжалването пред 5-членен състав на съда. Той напомни, че между първоначалните заседание по делото "АЕЦ", заведено от БСП, и окончателното решение на ВАС, с което се отменя ангажиментът за затварянето на 3 и 4 блок през 2006 г., България е получила точна дата за членство в ЕС и конкретна пътна карта на срещата в Копенхаген. Аз лично очаквам, че ще бъдат по-дълбоко разбрани съответствията между енергийната стратегия и по-нататъшните решения, допълни той.

Министърът по европейските въпроси Меглена Кунева не пожела да се ангажира с конкретен коментар на съдебното решение. Ясно е, че според нас правителственото решение не противоречи на енергийната стратегия и ние ще мотивираме тази си теза пред съда, заяви Кунева пред БНР и добави, че не иска да си комуникира с ВАС чрез медиите. Макар че не пожела да коментира, министър Кунева не отхвърли априори и тезата, че на практика решението на съда не може да промени вече изпълнено решение, тъй като с мандата на правителството Соломон Паси е подписал преговорната глава.

Кунева заяви категорично единствено, че доколкото зависи от нея като главен преговарящ, няма да допусне блокиране на преговорния процес. Няма да допусна да се нагнети атмосферата около преговорите с ЕС, ще се опитам да наложа разумно говорене и изслушване на аргументите на различните институции, каза тя.

И Ковачев, и Кунева признаха, че вчерашното решение на съда ще предизвика негативен отзвук в Брюксел. Несъмнено такъв акт, който оспорва решение на властта, отговорна по конституция да води преговорите, ще създаде една несигурност в партньорите, каза енергийният министър.

Президентът иска и вълкът сит, и агнето цяло

Президентът Георги Първанов очаква правителството да намери работеща формула, която да не създаде проблеми в процеса на европейската интеграция на България, но и да бъде съобразена и с решението на съда. Очакванията си в стил "и вълкът сит, и агнето цяло" Първанов огласи след участието си в разширеното заседание на Съвета на началник-щабовете на Българската армия.

Далеч преди срещата на високо равнище на Европейския съвет в Копенхаген през декември м.г., от Брюксел дадоха ясно да се разбере, че ако България не договори срокове за затварянето на 3 и 4 блок - и то съвпадащи с исканите от ЕС, поставя на карта възможността да получи конкретен ангажимент от Евросъюза за нейното приемане. Затова и официалните представители на Брюксел официално и публично поздравиха българското правителство за решението му относно 3 и 4 блок и дадоха да се разбере, че с него е свързан и последвалия ангажимент за конкретна дата за членство, конкретна пътна карта и разширена предприсъединителна помощ.

На въпрос дали очаква проблеми в преговорите с ЕС заради вчерашното решение на ВАС, президентът отговори, че е най-добре правителството да каже това. Първанов отказа да коментира конкретно решението на съда.

България трябва да промени позицията си за АЕЦ, ако решението на ВАС бъде потвърдено

Ако 5-членният състав на ВАС потвърди вчерашното решение за 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй", това означава промяна в позицията на България, коментира пред БНР доц. Юлия Захариева, преподавател по право на европейските общности в катедра "Европеистика" на Софийския университет.

Според доц. Захариева отварянето на глави не е прецедент в преговорния процес, но не е известен досега случай решение на национален съд да променя преговорния процес. "Опасявам се, че точно този начин на промяна на позиция е тревожен сигнал за България като партньор. В същото време тази реакция може да бъде еднозначно оценявана, защото и в Брюксел трябва да разберат, че по този въпрос в България съществува напрежение", е мнението на доц.Захариева.

ДПС: Решението на ВАС не е обосновано, трябва да се отмени

Решението на Върховния административен съд не е обосновано, коментира зам.председателят на парламентарната правна комисия Четин Казак от ДПС. Според него то противоречи на закона за ВАС, който не дава право на административния съд да разглежда актове, свързани с външната политика на страната.

Преговорна позиция на българското правителство по определена глава от преговорите с ЕС е акт на външна политика и не следва ВАС да се произнася по този род актове, посочи Казак. Според него петчленния състав на ВАС трябва да вземе предвид този аргумент. Конституцията е предоставила правото на правителството да осъществява външната политика на страната и не може негови действия в тази сфера да се поставят под въпрос от един национален съд, добави той.

Евроминистър Кунева също посочи, че в нито една от преговарящите с ЕС страни досега, процесът на преговорите не е бил интерпретиран във вътрешен план по този начин, както се случи в България. Навсякъде тези актове се считат за актове на външната политика и са изключени от вътрешния ред на обжалване.

Председателят на парламентарната правна комисия Анелия Мингова от НДСВ изобщо отказа да коментира решението на съда с аргумента, че тепърва предстои обжалвана и в момента това е едно висящо съдебно решение без реални последствия.

Позитивният поглед на министър Ковачев

Пред БНР министърът на енергетиката Милко Ковачев заяви, че във вчерашното съдебно решение имало и много позитивни неща. Като пример той посочи произнасянето на съда, че решението на правителството не може да се оспорва от гледна точка на това дали е спазена процедурата за неговото взимане.

Ковачев обаче каза още, че с решението на ВАС за АЕЦ е отпаднала и политическата дискусия дали решението на правителството за затваряне на 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй" противоречи на решението на парламента от октомври. От мотивите на съдебното решение се вижда, че съдът изобщо не е взел отношение дали двете решения съвпадат или си противоречат.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.