Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Кабинетът няма да пипа пенсионната система

Таванът на новите пенсии трябва да падне от 2019 г.

1 коментар
Кабинетът няма да пипа пенсионната система

Социалното министерство няма намерение да прави промени в приетите през 2015 г. основни параметри на пенсионната система. Това заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков в четвъртък при представяне на приоритетите на правителството в ресорната му сфера.

"Няма да се променят пенсионната възраст и стажът за пенсия, заложени в Кодекса за социално осигуряване (КСО)", каза Петков.

Установеният вече график предвижда увеличаване на пенсионната възраст с по 2 месеца за жените и с по 1 месец за мъжете всяка година в следващите 10-15 години. Осигурителният стаж и за двата пола ще се вдига с по 2 месеца на година до достигане съответно на 37 години за жените и 40 години за мъжете.

Така от началото на 2018 г. пенсионната възраст за жените става 61 години и 2 месеца, а необходимият стаж – 35 години и 6 месеца. За мъжете възрастта скача на 64 г. и 1 м., а стажът – на 38 г. и 6 м.

Според Петков заложеното в Кодекса за социалното осигуряване (КСО) отпадане на тавана на новоотпуснатите пенсии от началото на 2019 г. също трябва да се случи, но то ще важи само за новоотпуснатите пенсии.

Самите плащания пък ще растат не само заради ръста на средния осигурителен доход, а и заради законодателно заложеното увеличаване на тежестта на осигурителния стаж. Така например през 2018 г. тежестта на една година стаж се увеличава с 3.8% до коефициент 1.169, което значи и ръст на пенсиите с близо 4% през юли 2018 г., а и по-високи новоотпуснати пенсии.

Пенсионната вноска ще се вдигне и през 2018 г.

От началото на 2018 г. ще се случи и следващото увеличаване на осигурителната вноска за фонд "Пенсии“ с още 1 процентен пункт, след като същият ръст бе заложен и от 1 януари 2017 г. От това в Бюджет 2018 се очаква да влязат допълнително 244 млн. лв. според средносрочната бюджетна рамка на кабинета до 2020 г.

Увеличава се и диференцираният минимален осигурителен доход за самоосигуряващите се съобразно облагаемия им доход – на 510 лв., 550 лв., 600 лв. и 650 лв. през 2018 г. и на 560 лв., 600 лв., 650 лв. и 700 лв. през 2019 г.

Бисер Петков заяви, че ако работодателите не участват и във втория етап на преговорите за минималните осигурителни доходи за 2018 г., който трябва да е на 23, 24 и 25 август, ще се наложи за поредна година държавата, в лицето на министъра, да определи какви да бъдат въпросните минимални прагове.

Единствените промени в пенсионната система, по които ще работи МТСП, ще бъдат свързани с необходимостта от регламентирането на фазата на изплащане на т. нар. втора пенсия от частните фондове. За целта са проведени предварителни разговори с асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване, но засега няма график кога ще са готови съответните законодателни промени.

Безработицата у нас е най-ниската, регистрирана някога

Според социалния министър минимална работна заплата от 650 лева и средна заплата до 1500 лева в края на мандата са реалистични цели.

Петков акцентира върху постигнатата рекордно ниска безработица, която падна на нивата от преди кризата от 2008 г.

По данни на Агенцията по заетостта равнището на регистрираната у нас безработица е 6.7 на сто, а регистрираните безработни са около 220 000, което се равнява на нивото на показателя преди настъпването на икономическата криза през юни 2008 година. Всъщност сегашното равнище на безработицата е най-ниско за целия период, за който Агенцията по заетостта води статистика.

Проблем остава недостигът на работна ръка, особено на квалифицирана - от тези около 220 000 души около 120 000 са с ниска степен на образование, а част от предвидените мерки в социалната област са насочени именно към тези хора, каза Петков. Затова с бюджетни средства през следващите четири години ще бъдат обучени 50 000 безработни, а със средства от ОП "Развитие на човешките ресурси" - най-малко 100 000 търсещи работа и неактивни хора от уязвимите групи на пазара на труда.

Ще се облекчи режимът "синя карта“ за висококвалифицирани работници

Предвижда се и облекчаване на режима за получаване на т.нар. синя карта за висококвалифицирана заетост, като това ще стане чрез двустранни спогодби с трети страни извън ЕС. Към момента регистрираните са малко над 100 души.

Работна група подготвя законодателни промени по облекчаване на режима на издаване на разрешения, като се обсъжда да отпадне задължението след изтичане на срока на достъп на пазара на труда лицето да напуска територията на страната, за да може да кандидатства за продължаване на този срок.

Ще се върви и към разширяване на списъка на професии за "синята карта", тъй като в момента висококвалифицираната заетост е предимно свързана със специалисти от областта на информационните технологии, казаха още от МТСП.

Други мерки в социалната политика са свързани със създаване на условия за гъвкаво съчетание на личния и професионалния живот, каза Бисер Петков и припомни, че от 1 юни е в сила мярката, при която жените, които се връщат на работа преди края на първата година от майчинството, получават 50 процента от полагащото им се обезщетение. Вече 275 жени са се възползвали от нея.

По ОП "Развитие на човешките ресурси" предстои и обявяване на операция за възможности за полагане на грижи за отглеждане на малки деца. По програмата са отделени 20 млн. лева и тя е насочена към безработни, които не могат да запишат детето си на ясла или на детска градина.

Предвижда се и да се засили ролята на учителите в преценката за необходимост дадена помощ за децата да се плаща в натура. Сега тази преценка се прави предимно от социалния работник.

Ще се облекчат и процедурите за кандидатстване за семейни помощи за деца, като ще отпадне изискването за предоставяне на акт за раждане на детето. Ще бъде разработен и закон за детето и семейството.

Нови мерки ще улесняват осиновяването

Очаква се да бъдат подобрени процедурите за осиновяване чрез промени в Семейния кодекс. Предвижда се създаване на национален регистър за осиновяване, както и на такъв за кандидат-осиновителите. Ще бъде създаден и национален съвет, който да разглежда кандидат-осиновителите. Към настоящия момент тези съвети са регионални и процедурите се усложняват.

Очаква се да бъде разработен и нов закон за интеграция на хората с увреждания. Ще има промяна и на механизма за изплащане на целевите помощи за помощни средства и медицински изделия. Вече се работи и по изготвяне на нов вид социална оценка на хората с увреждания с отчитане на индивидуалните им потребности.

До края на месец октомври пък министерството ще е готово с най-сериозната реформа, за която до момента е поело ангажимент – а именно на ТЕЛК-системата, тоест на т. нар. експертиза на работоспособността.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. Kamen Popov
    #1

    За съжаление не виждам да се прави нещо за привеждане на съществуващите пенсии към съвременните заплати, т.е. за увеличаване на старите съществуващи пенсии за натрупания през соца стаж.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.