Огнян Минчев:

Кабинетът няма да подаде оставка, преди да си изпълни ангажимента към "Газпром”

Огнян Минчев, сн. БГНЕС

Правителството няма да си отиде току-така, защото има ангажименти пред руския гигант "Газпром” за "Южен поток”. Докато не изпълни ангажиментите си няма да подаде оставка. Това заяви в четвъртък политологът Огнян Минчев пред бТВ.

Като потвърждение на тезата му може да се приеме обявяването само два дни след изборите на критата два месеца новина, че консорциум между контролираната от Кремъл компания "Стройтрансгаз" и пет български фирми, гравитиращи около властта, ще получат поръчката за 3.5 млрд. евро за изграждането на "Южен поток" у нас.

Европейската комисия замрази преговорите с Русия по проекта заради кризата в Украйна и настоя България и останалите страни от ЕС, през които минава контролираната от "Газпром" тръба, да предоговорят двустранните си споразумения с Русия, така че проектът да отговаря на европейското законодателство. Критиките на комисията са свързани и със съмнителната българска процедура по избор на изпълнител.

В коментар за евроизборите Огнян Минчев каза, че резултатите не задължават кабинета да се оттегли, но противното ще е мъка за всички.

Мнението му е, че БСП има най-голям интерес от предсрочни избори. Според Минчев левицата се е провалила в това, че Станишев формално е на власт, но управлява Доган, а за неговата подкрепа се плаща скъпо.

"Откъде тръгна плащането на сметката - първо назначаването на Пеевски, а сега изборите, това е цената", посочи Минчев.

Според него ДПС вече не е балансьор, както е било дълги години. "ДПС, или кръгът около Доган, вече оперира с две партии - ДПС 1 и ДПС 2 (без цензура). Имаме хегемония на Боянския сарай над държава", каза политологът.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?