Кабинетът няма повод за гордост

Кабинетът няма повод за гордост

Докладът на Еврокомисията не дава основание за самочувствие на управляващите, заявиха представители на дясната опозиция във вторник, часове преди в Страсбург да бъде оповестен окончателният доклад на ЕК, който потвърди присъединяването на страната към ЕС от 1 януари 2007 г., но под изключително строги условия.

На управляващите буквално им се слага европейски борд, абсолютен контрол върху дейността на правителството, коментира в Страсбург лидерът на ССД Стефан Софиянски, наблюдател в Европарламента от ПГ на БНС.

Изводът на президента Първанов, че България е подготвена като другите страни, очевидно не е верен, коментира във Варна лидерът на ДСБ Иван Костов.

Членство под карантина

Членството ни ще бъде “под карантина”, смята бившият премиер. Според него докладът е по-лош от налагането на предпазна клауза, защото ние влизаме в Европа, но с ограничения и с безпрецедентна система за наблюдение. Докладът изразява недоверие към управляващите тях, особено като се вземе в предвид, че ще има още доклади, подчерта лидерът на ДСБ. Той припомни риска от орязване на еврофондове за България, като същевременно след датата на членството спират да действат и предприсъединителните фондове.

Според Костов независимо дали управляващите ще направят ремонт на кабинета или не, отговорността за това което се случва, е изцяло тяхна. Последиците от карантината, която ни окачва, ще станат ясни в края на 2007 г. България ще си е платила членския внос за ЕС, а е възможно да не получи никакви средства, посочи Костов.

СДС: “Безпрецедентен контрол”

Лидерът на СДС Петър Стоянов също определи констатациите в доклада като неуспех за кабинета заради предвидената възможност за задействане на предпазни клаузи.

България ще бъде подложена на безпрецедентен, непознат досега мониторингов контрол. На всеки 6 месеца ще се правят доклади и винаги може да бъде задействана предпазна клауза, обясни Стоянов. Той подчерта, че не е задействана само генералната предпазна клауза - отлагането на членството на България и Румъния. Според него това се дължи на всичко, направено в предишните години, и на волята и организацията, показана при управлението, в което участваше СДС, както и на ясната политическа визия, демонстрирана от ЕС, искайки да приключи тази вълна на присъединяване към съюза с България и с Румъния.

Стоянов отбеляза, че не можем да се справим с проблемите, посочени в доклада, не само защото имаме неадекватно законодателство и магистрати, които не работят, съгласно закона, но и защото управляващите не могат да демонстрират ясна, категорична и крайна воля за справяне с тези язви в българското общество.

Споделяне

Още по темата

Още от България