Кабинетът обезщетява с 9 000 лв. двама затворници, спечелили дела в Страсбург

Министерството на правосъдието трябва да изплати до 10 септември общо 4 500 евро (около 9 000 лв.) на двама българи, които осъдиха страната ни в Страсбург през март, реши правителството в четвъртък.

Обезщетенията ще получат осъдените на смърт Пламен Йоргов и българинът с инициали Г.Б. Неговата смъртна присъда е произнесена през 1989 г., а на Йоргов - през 1990 г. През 1990 г. обаче у нас бе наложен мораториум върху изпълнението на смъртни присъди, а през 1998 г. България заличи произнасянето им. Най-тежкото наказание стана доживотен затвор без право на замяна и с такива са заменени присъдите на Йоргов и на Г.Б.

Двамата затворници са подали жалби през 1998 г. до Европейския съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ) за претърпени от тях неимуществени вреди за времето, в което са излежавали присъди за убийство. Съдът преценява, че България е нарушила чл.3 от евроконвенцията за човешките права, забраняваща изтезанията и нечовешкото или унизително отношение или наказание.

В жалбите си двамата граждани твърдят, че лошите материални условия и режима, на който са били подложени в затвора по време на мораториума върху изпълнението на смъртните наказания, са били в противоречие със забраната за нечовешко и унизително отношение по смисъла на чл.3 от Конвенцията, изразяващо се в дълго прекараното време в състояние на несигурност и страх от възможното подновяване на изпълнението на смъртните наказания.

През 1989 г. на жалбоподателят Г.Б. е наложено смъртно наказание за убийството на съпругата му, извършено по особено жесток начин. През 1990 г. Пламен Йоргов, който до момента е бил осъждан 3 пъти и наказван с лишаване от свобода, е осъден на смърт за убийството на 3 малолетни деца, опит за изнасилване на едно от тях, опит за изнасилване на жена.

Присъденото обезщетение на Г.Б. е в размер на 2 000 евро, а на Йоргов - 1 500 евро за неимуществени вреди и 1000 евро за направените разноски по делото. Съгласно чл. 46, ал. 1 от Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи, решенията по делата, заведени в ЕСПЧ, са задължителни за българската държава.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: