Кабинетът обвинен, че не използва евростимулите за заетост

Българското правителство в момента не използва пълноценно възможностите, които предоставя ЕС за стимулиране на заетостта, каза на пресконференция в събота евродепутатът Ивайло Калфин. Същия ден социалният министър Тотю Младенов връчи първите ваучери за обучение на заети лица по оперативната програма “Човешки ресурси“ и прогнозира, че безработицата у нас няма да надхвърли 9.1-9.2 на сто в края на годината при отбелязани 8.66 на сто хора без препитание в края на ноември.

Карфин посочи, че страната ни може да използва т. нар. Глобализационен фонд, с който се подпомага страната при затварянето на предприятие. Последното гласувано решение за такъв вид европомощ е било за автомобилната професия в Швеция и в Австрия и за заетите в строителния бизнес в Холандия, а такъв български проект не е стигнал до Европарламента, каза бившият външен министър.

Българското правителство също може да потърси средства за преквалификация на хората и те да не бъдат "изхвърлени" от пазара на труда, но в България се води прокризисна икономическа политика.

Евродепутатът Илияна Йотова добави, че на сесията на ЕП в Страсбург вече са отпуснати конкретните суми, които отиват към съответните страни. От началото на новото управление до този момент няма нито един проект, който да е защитен по т. нар. програма Прогрес за отпускане на кредити на хора, които не могат да получат кредити от банки, и за създаване на малки и на средни предприятия, отбеляза тя.

Тотю Младенов от своя страна отново заяви, че най-тежки за пазара на труда ще бъдат първите месеци на 2010 г. Въпреки стабилизирането на икономиката, което се очаква от пролетта, проблеми на пазара на труда ще продължи да има, отбеляза министърът. През януари в Барселона, на неформална среща на министрите на труда, ще бъдат обсъдени конкретни мерки за по-сигурно излизане на Европейския съюз от кризата.

Министърът изрази надежда намаляването на осигурителната вноска през следващата година да даде допълнителна възможност на бизнеса да запазва работни места. В сряда Министерският съвет ще приеме и постановление за работещите на непълно работно време, съгласно което още от следващата година бизнесът да може да ползва преференции за тези работници. Тотю Младенов отбеляза, че така бизнесът ще бъде облекчен в условията на криза и ще се създадат предпоставки за запазването на повече работни места.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?