Кабинетът обяви готовност да ваксинира 80 000 души изборна администрация

Кабинетът обяви готовност да ваксинира 80 000 души изборна администрация

Правителството има готовност да ваксинира цялата изборна администрация от около 80 000 души, като измени ваксинационния план на страната и добави в третата му фаза членовете на секционните избирателни комисии, на мобилните избирателни комисии, членовете на РИК и ЦИК. Това стана ясно в петък след съвещание при премиера Бойко Борисов.

Здравният министър Костадин Ангелов обясни, че само ще се осигури такава възможност на желаещите, но имунизацията няма да е задължителна . Вицепремиерът Томислав Дончев каза, че амбицията е цялата изборна администрация или около 80 хиляди души да бъдат ваксинирани при желание от тяхна страна.

Прозрачността на изборите е изключително важна и затова положете усилия не само ЦИК и членовете и, но и всички, които доброволно и безплатно желаят в секционните избирателни комисии да бъдат ваксинирани", заръча премиерът Борисов.

Членовете на секционните избирателни комисии, които ще бъдат изпратени за изборите в чужбина, също ще бъдат ваксинирани.

Вицепремиерът Екатерина Захариева съобщи, че до момента е получено съгласие от 33 държави за разкриване на избирателни секции, като част от тях са с голяма концентрация на българска общност.

Тя коментира, че се полагат усилия да не се разкриват по-малко секции в сравнение с предходните избори, но по думите ѝ датата 4 април, когато е католическия Великден, създавала допълнителни затруднения.

"Голяма част от държавите, за да ограничат евентуално разпространение поради многото почивни дни, ограничиха пътуванията точно заради празниците между регионите в съответните страни. Надявам се това да не се случи, но не можем да предвидим от сега дали все пак това не е някаква опция", коментира тя.

Броят на ваксините, които получаваме, както и тяхната цена са договорени от ЕК, а гарант е Европейската агенция за лекарствата. Нито ден няма забавяне на ваксинациите. Толкова колкото ни е изпратила ЕК, толкова са дошли в България", коментира Борисов.

Директорът на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов отново докладва, че България ще разполага с 18 млн. дози ваксини, ако на пазара излязат всички ваксини, за които ЕК е сключила договори с компаниите производители.

Очаквани количества от различните видове ваксини

"Pfizer/BioNTech" (РНК)– 3.9 млн. дози за 1.95 млн. души

"Moderna" (РНК)- 500 хил. дози за 250 хил. души

"CureVac" (РНК)- 1 млн. дози за 500 хил. души

"AstraZeneca" (векторна)- 4.5 млн. дози за 2.25 млн. души

"Johnson and Johnson" (векторна)- 2 млн. дози (в зависимост от резултатите на клиничните изпитвания ще се установи дали ще се поставят една или две дози)

Sanofi (антигенна) 4 650 000 дози за 2.3 млн. души

Novavax (антигенна) - 1 550 000 дози за 775 хил. души с опция за допълнителни 1 550 000 дози (до 3 млн. дози)

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?