Кабинетът обяви съмнителни мерки за спасяване на “Странджа”

Кабинетът обяви съмнителни мерки за спасяване на “Странджа”

В отговор на нарастващия обществен натиск за защита на парк “Странджа”, министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров (ДПС) заяви в четвъртък, че правителството има воля да запази на всяка цена статута на парка, отменен миналата седмица с решение на Върховния административен съд (ВАС). Обявените от него мерки обаче поставят под съмнение това обещание.

Чакъров потвърди след заседанието на МС, че ведомството му ще обжалва решението на тричленния състав на ВАС, което вече бе оспорено и от прокуратурата. Ако петчленния състав на ВАС потвърди решението на тричленката, министърът обеща да забрани със заповед строителството в парк “Странджа” за максималния двегодишен срок. Освен това ще обяви процедура за препотвърждаване статута на природния парк.

Защо правителството е бездействало

По-рано в четвъртък председателят на ВАС Константин Пенчев влезе в задочен спор с изпълнителната и законодателната власт, като посочи, че те са тези, които могат да дадат дългосрочна визия за защитените територии. За изминалата година след влизане на подобни решения не е направено нищо - напротив, отговорността се прехвърля на съда. “Защо МОСВ не направи нищо, не взе спешни мерки, да санира тези заповеди, ако има някакво съмнение, че нещо не е точно в процедурата, защо трябва да чакаме съда и после да кажем – ами той съдът реши така”, каза Пенчев по повод обществения и медиен натиск върху ВАС, който е набеден, че работи в полза на мутрите и бетона. Нека да ограничим компетенциите и да не хвърляме вината само върху един орган, призова Пенчев.

Планът за управление на “Странджа” няма да е готов скоро

Избраният от МОСВ и правителството подход за решаване на проблема не дава особени надежди за успех. На въпрос на Mediapool какво се случва с отлежаващия вече няколко години във ведомството план за управление на парк “Странджа”, който по своята същност изпълнява ролята на общ устройствен план, министърът отговори, че документът продължава да се доработва. Висшият експертен екологичен съвет го е разгледал и е направил редица препоръки за усъвършенстване.

Пред нас има два пътя - да изпълним препоръките и да приемем плана или да го преразгледаме отново, като включим и европейските директиви, обясни  Чакъров. На заседанието си в четвъртък кабинетът избрал  втория вариант, защото дори и да се приемел планът за управление, трябвало веднага да се започне процедура по неговото обновяване. Чакъров не уточни колко време ще отнеме изготвянето на новия план и как практически ще докажат границите на парка без общия устройствен план.

Според него паркът си има граници и не е сериозно ВАС да обяви заповедта за нищожна с мотива, че липсвали определени ясно и с видими трайни знаци граници.

Затваряне на “вратички”

Правителството е решило още да се преразгледа законодателството, което регламентира строителството в защитените територии и да се затворят съществуващите в момента “вратички”. Такава “вратичка” е използвала фирмата “Краш 2000”, която строи ваканционния комплекс край Варвара. Обектът се простира върху 20 дка и трябва да се направи доклад по ОВОС. По проект обаче това са два обекта, всеки на по 10 дка, което дава право да не се  прави екологична оценка.

Именно по жалба на “Краш” 2000 и кмета на община Царево ВАС излезе с решение, че парк "Странджа" не може да е защитена територия, тъй като са налице много административни пропуски и нарушения при обявяването му за народен парк през 1995 г.

Времето за обжалването на границите на природния парк е избрано перфектно, коментираха за Mediapool специалисти от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Паркът няма влязъл в сила устройствен план, новоприетият закон за Черноморието ще започне да се прилага от началото на следващата година, а процедурата по обявяване на зоните по екомрежата Натура 2000 с плановете им за управление, в които влиза и парк “Странджа”, все още не са започнали. В момента върви и актуализацията на общия устройствен план на община Царево, който е одобрен през 1998 година.

Така създаденият нормативен вакуум е изключително подходящ за строежи върху спорни територии, които след това да бъдат узаконени.

Кметът на Царево се бори за незаконно продадени земи?

Никакви пазарлъци не може да има за територии от парк “Странджа”, каза министър Чакъров за предложението на кмета на Царево Петко Арнаудов от границите на парка да отпаднат около 40 хил. дка земеделски земи, които представляват около 5-6% от територията му.

Запознати коментираха пред Mediapool, че терените, за които се бори кметът, са били продадени незаконно от местната власт на три търга в периода от 2000 до края на 2005 г. Експерти коментираха, че продажбите са били извършени с терени, които не са били потърсени от собственици по линията на реституцията. Сделките са незаконни, защото непотърсената земя е публична държавна собственост и местната власт няма право да се разполага с нея.

Арх. Калин Тихолов от “АСА Архитектурно-строителна асоциация“ ООД, които работят по актуализацията на плана, уточни, че са приключили и устройственият план е внесен в Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). В момента се работи по доклада за оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) и до края на следващата седмица ще се внесе за обсъждане. След одобрението на доклада по ОВОС планът на общината ще бъде изложен за обществено обсъждане от местните жители, поясни арх. Калинов.

Други полезни ходове

Според бившия екоминистър и настоящ депутат от ДСБ Евдокия Манева, Чакъров има и други полезни ходове - той може незабавно да предложи закон за преобявяване на защитените зони, които са по старите закони и могат да имат някакви пропуски.

В същото време Зелената партия, която е част от управляващата левица, предложи на партньорите си законопроект, с който принципно да бъдат спрени всякакви възможности за нарушаване границите на всички защитени територии включително и “Странджа”. Основният текст на проекта гласи, че всички актове, с които са обявени защитените територии, трябва да се считат за законосъобразни и да не подлежат на съдебен контрол, а също така и всички съдебни производства срещу такива актове да бъдат прекратени служебно от компетентните съдилища.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?