Кабинетът обяви скелета на детската болница за "обект с национално значение"

Кабинетът обяви скелета на детската болница за "обект с национално значение"

Правителството определи бъдещата Национална детска болница за обект с национално значение, като този статут ще позволи всички административни процедури да се изпълняват в съкратени срокове, съобщиха от правителствената пресслужба в четвъртък.

Спорният проект, срещу който има гражданско недоволство заради това, че ще се надгражда 30-годишен недовършен строеж, е на стойност близо 100 млн. лева.

Обществената поръчка за проектирането и изграждането на детската болница беше спечелена от консорциум от компании от групата на "Главболгарстрой". Това стана след като конструктивно обследване на фирма "Балмер Инженеринг" установи, че сградата може да бъде довършена, но трябва да бъде укрепена. Сега "Главболгарстрой" ще направи ново обследване и в следващата година трябва да изготви проект на бъдещата болница. За целта МЗ сформира работна комисия от педиатри от различни специалности, които ще одобряват проектите за отделните отделения - вид, квадратура, леглова база, необходими кабинети и операционни.

Проектът предвижда бъдещата детска болница да се доизгради на мястото на 30-годишния скелет на някогашния Институт по педиатрия, строен в периода между 1990 и 1994 година. Проектът на МЗ предвижда в двата основни 11-етажни корпуса, 6 триетажни и 2 сутерена да бъдат събрани сега съществуващите и разпръснати в други болници детски клиники и отделения. Плановете са болницата да разполага с около 350-400 легла.

Срещу този проект обаче има сериозни резерви от страна на граждани, архитекти и част от педиатричната общност, които са убедени, че така замислена болницата няма да отговаря на съвременните разбирания и потребности в медицинско и функционално отношение.

Проектът за детската болница беше обект на съдебни спорове, но Върховният административен съд даде зелена светлина на МЗ да довърши обществената поръчка и да сключи договор с фирмата-победител.

Аргументите срещу доизграждането на болницата върху стария строеж са основно в две посоки – от гледна точка на безопасността и функционалността на конструкцията и от гледна точка на медицинските потребности.

Камарата на архитектите от самото начало е против процедурата, която позволява строителят да диктува на проектанта условията и са убедени, че това ще доведе до компромис с качеството. Освен това според архитектите са заложени минимални изисквания за качество и безопасност в документацията на поръчката, което поставя в риск живота и здравето на децата.

Съображенията на част от педиатричната общност пък са насочени към това, че в проекта на МЗ за новата детска болница липсват основни клиники и отделения, в някои от предвидените пък са заложени по-малък брой легла от нужното или липсват пространства за учене, контакти с близките и др. 

В края на април активисти внесоха петиция със 17 684 подписа с искане за оставката на здравния министър Кирил Ананиев и отмяна на договора за доизграждането на Националната педиатрична болница върху изоставения десетилетия строеж

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?