Кабинетът обявява всички медийни договори, платени с европари

Вече ще се публикуват и фирмите изпълнители на бенецифициентите с одобрени европроекти

Кабинетът обявява всички медийни договори, платени с европари

Изготвена е подробна справка за договорите за медийно обслужване на оперативните програми, финансирани от еврофондовете, сключени като част от комуникационната стратегия за популяризиране на техните мерки и тя ще бъде публикувана до часове в сряда. Това съобщи след заседанието на Министерския съвет вицепремиерът по еврофондовете и министър на правосъдието Зинаида Златанова. Тя се обяви за максимална прозрачност и откритост относно изразходването на парите по оперативната програма.

 

В рамките на днешния работен ден на интернет страницата на Министерския съвет и на сайта на структурните еврофондове в България бе публикувана информация, от която да стане ясно кои са изпълнители по мерките, заложени в комуникационните планове на оперативните програми и Програмата за селските райони. За реализирането на комуникационните планове в рамките на този програмен период (2007-2013) са предвидени общо над 80.2 млн. евро.

 

Според справката на Златанова, от началото на действието на ПРСР до 22 май тази година са изхарчени около 66.1 млн. лв.

 

Земеделският министър Димитър Греков каза, че за медийните изяви в агроведомството са предвидени 27 млн. лв., които според него са малко. По думите му парите са нужни, за да може земеделците да научат за възможностите за финансиране на техни проекти.

 

Темата с използването на парите по оперативните програми за финансиране на медии стана особено актуална след изтичането на запис на разговор между бившия премиер Бойко Борисов, бившия земеделски министър Мирослав Найденов и бившия градски прокурор на София Николай Кокинов, в който покрай търсенето на начин за се избегне прикурорско преследване срещу Найденов става въпрос и за плащания с европари към медии, уреждани от съветничката на агроминистъра Кристина Спасова. Нейна фирма получи и 50 хил. лв., за да създаде Фейсбук и Туитър профили на Програмата за развитие на селските райони, заради което Европейската комисия започна разследване срещу Найденов. Бившата пиарка бе проверявана и от прокуратурата и националната агенция по приходите. 

 

Изразходването на средствата от ЕС трябва да става при максимална прозрачност и откритост, заяви Златанова. Тя била помолила ръководителите на управляващите органи и министрите, отговарящи за усвояването на средствата от седемте оперативни програми и Програмата за развитие на селските райони да посочват в информационната система за средствата от ЕС не само бенефициентите на проектите, но и изпълнителите, на които бенефициентите са възложили изпълнение на дейности по проекта.

 

“Това е задължение и по европейските регламенти, но за мен е изключително важно да знаем кои са фирмите и организациите, които изпълняват проекта на бенефициентите”, каза Златанова.

 

Тя съобщи още, че е взето решение по оперативните програми, за които България ще кандидатства, да имат общо лого, което ще се избере с конкурс. Единственият разход, който ще направим за създаването на това лого, е награден фонд – за първо място 5000 лв. и пътуване до Брюксел, за второ място - 3000 лв., и трето място - 1000 лв.

 

Златанова коментира още, че още не се знае с колко ще бъде намалено финансирането по Програмата за развитие на селските райони в следващия седемгодишен програмен бюджет на Евросъюза.

 

При договарянето на марката на евробюджета Бъэлгария договори 2 млрд. евро повече преки плащания за земеделските производители, но по-малко пари за селските райони. Тогавашният министър на еврофондовете Томислав Дончев обясни, че може да разчитаме на около 2.3 млрд. евро при 3.2 млрд. евро сегашен бюджет на Програмата за развитие на селските райони.

 

Златанова коментира още, че новата програма "Регионално развитие" е много по-фокусирана в много по-малко населени места, отколкото е била преди. Това отново е указание на Европейската комисия. Тя отбеляза, че с министъра на регионалното развитие са обсъдили и полагат усилия, да няма бели петна на картите на България. Това, което мога да обещая е, че ще бъдат поне минимизирани, заяви вицепремиерът.

Още по темата
Още от Европа

Защо премиерът говори за "Костинброд 2" по "учебниците на КГБ"?