Кабинетът обжалва съдебната отмяна на строежите в Пирин

Екозащитници искат публичен избор на петчленката по делото

Кабинетът обжалва съдебната отмяна на строежите в Пирин

Министерският съвет е обжалвал съдебното решение за отмяна на приетата от правителството в края на 2017 г. поправка на плана за управление на националния парк "Пирин", одобрена без да е извършена оценка за въздействието ѝ върху околната среда и разрешаваща нови строежи в ски зоната "Банско", която заема част от парка. Това става ясно от системата на Върховния административен съд.

Срокът за обжалване на взетото на 27 юли 2018 г. решение изтече в петък и въпреки призивите на екозащитници към Борисов да не се оспорва отмяната на плана това ефакт.

Преди ден вицепремиерът Валери Симеонов, който е сред най-яростните защитници на ски строежите в Банско, обяви, че документите за жалбата се подготвяли и такова ще има. Той обяви, че "малшанс е да ме видите как ме ядат рибите и раците под бургаския мост", след като преди време обяви, че ако кабинетът загуби окончателно делото "аз ще се върна в Бургас, ще отида на бургаския мост, ще си закача една релса на врата, ще скоча и ще се удавя".

Още преди да излезе съдебното произнасяне министърът на околната среда и водите Нено Димов обяви пред журналисти, че ако решението от края на декември 2018 г. бъде отменено от съда, то няма да бъде обжалвано, а промяната на плана за управление на  парк "Пирин" ще извърви цялата законова процедура.

В крайна сметка обаче решението на тричленния състав на ВАС е обжалвано.

Още преди да стане ясно със сигурност, че това ще бъде сторено природозащитници се обърнаха към ВВС с искане, ако мотивите на тричленката бъдат обжалвани, да се избере публично 5-членката на Върховния административен съд (ВАС), който ще разглежда правилно ли са се произнесли колегите от по-низшия състав.

Призивът на коалицията "За да остане природа в България" е заради това, че случайното електронно разпределение на делата се прави от  административните ръководители на съдилищата, без да е предвиден публичен контрол върху осъществяването. Това е причина често се твърди, че съставите са манипулирани.
 
От екоорганизацията посочват, че не искат да бъде поставено под съмнение случайното разпределение на това дело, към което има висок обществен интерес, и по този начин да бъде нарушено правото на справедлив съдебен процес на двете страни.

Затова искат разпределението на делото по жалбата да стане публично в присъствието на журналисти и специалисти по информационни технологии. Припомнят, че решение за подобна мярка няма да бъде прецедент, тъй като подобно бе взето по едно от делата срещу бившия вътрешен министър и сегашен шеф на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов за отказано използване на специални разузнавателни средства, за което на две инстанции той получи ефективни присъди.
 
В съобщението на организацията се посочва, че Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи е ратифицирана от България и съгласно Конституцията на България е част от вътрешното право и има предимство пред нормите на националното ни право, които ѝ противоречат.

Член 6 на Конвенцията гарантира правото на справедлив съдебен процес, което право включва разглеждането на делата от независим и безпристрастен съд, създаден в съответствие със закона, припомнят природозащитниците, посочват от "За да остане природа в България".

Споделяне

Още по темата

Още от България