Кабинетът очаквано оцеля и след седмия вот

Кабинетът очаквано оцеля и след седмия вот
Със 148 гласа "против" срещу 85 гласа "за" и без въздържали се мнозинството отхвърли седмия вот на недоверие към правителството, внесен от опозицията за цялостен провал на политиката му.

Веднага след гласуването, което се проведе в 18 ч. в четвъртък, опозицията напусна залата и остави депутатите от управляващата коалиция сами да се хвалят с успехите си, обяснявайки отрицателен вот.

За да подкрепи правителството, създадено с мандата на неговата партия, в парламента дойде и лидерът на ДПС Ахмед Доган, който по принцип отсъства от заседания.

Премиерът Сергей Станишев заяви, че основна причина за неуспеха на вота е липсата на алтернатива, каквато опозицията не е предложила. Тайната на стабилността се таи в ясната програма на трите политически сили да работят заедно в интерес на страната, каза още премиерът.

Основната част от предизборните обещания бяха изпълнени и българските граждани не бяха излъгани, допълни той.

Учим се да управляваме ефективно европейски фондове, но това е процес, най-важното е, че имаме волята да се учим, каза още Станишев.

Той е "изпълнен с тревога", защото не чул от опозицията ясна алтернатива, нищо смислено от дневния ред на страната.

Костов: Некомпетентните министрите се скриха зад чиновниците си

Ясно беше какъв ще е резултатът от вота при това мнозинство и при положение, че НДСВ пое отговорността "да защити правителството, което напълно проваля

собствените му политически приоритети и мисия", коментира в кулоарите лидерът на ДСБ Иван Костов. Затова, според него НДСВ не заслужават да влязат в следващия парламент.

Вотът беше полезен, защото показа кой се разграничава от кабинета и че БСП, ДПС и НДСВ са заедно, а освен това бе възможност за опозицията да развие алтернативите си в различни посоки, допълни лидерът на ДСБ.

Той коментира, че управляващите са се скрили зад чиновниците си в сряда, когато премиерът и министрите удавиха дебата в дълги и отегчителни статистики и отчети , бягайки от най-болезнените критики, отправяни и от опозицията, и от ЕС.

"С изключение на министъра на културата Стефан Данаилов, който като политик отговори на критиките за 5 минути, останалите министри не само, че ползваха служебна защита от чиновниците си, а и всеки министър беше поканил по един чиновник да му натиска бутончето за смяна на слайдовете", каза още Костов.

Това по думите му показва нивото на некомпетентност от политическа гледна точка. Ако бяха компетентни, министрите щяха да отговорят на кратката политическа критика с кратки политически защити, така че хората да ги разберат, поясни той. Тъй като това не случи, дебат на това не се състоя, смята Костов.

Ще направим всичко възможно да формираме широка коалиция на демократичните партии в дясно - център за парламентарните изборите, за да покажем на хората, че има алтернатива като политически формат, която заслужава тяхното доверие, заяви още лидерът на ДСБ.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?