Кабинетът одобри правилата за финансиране за саниране, над 20 блока вече са подали искания

Павлова: Програмата напипа пулса на обществото, опозицията си служи с лъжи

Кабинетът одобри правилата за финансиране за саниране, над 20 блока вече са подали искания

Правителството одобри споразумение с Българската банка за развитие (ББР) по въпросите, свързани с финансирането на Национална програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради и изплащането на безвъзмездната финансова помощ.

На министрите на финансите и на регионалното развитие и благоустройството беше даден мандат да подпишат споразумението.

Предвижда се ББР да създаде и поддържа регистри на подадените искания за сключване на договори за финансиране и на сключените договори. Банката ще извършва плащания по обекти, а регионалното министерство ще ги погасява с пари от бюджета, предвижда споразумението.

Областните управители пък се задължават всеки месец да представят в регионалното министерство копия на подписаните договори за финансиране.

Програма за 2.5 милиона българи

Нас 20 блока вече са подали искания за финансиране. От тях 11 са от Враца, Варна, Плевен, 4 от Мадан и 2 от Момчилград, останалите са от Плевен и Димитровград. "Виждате, че няма общини само на ГЕРБ, а от всички политически сили. Дори община с кмет на БСП успя първа да сключи договор", отговори на критиките на опозицията регионалният министър Лиляна Павлова.

По думите ѝ програмата има за цел да помогне на нуждаещи се граждани. Тя е напълно прозрачна, с ясни правила и се реализира на територията на всички 265 български общини.

"Опозицията няма аргументи срещу санирането и затова си служи с манипулации и лъжи. Това се дължи на завист, защото ние напипахме пулса на обществото. Програмата достига до 2.5 млн. души, без значение от политическата им и религиозна принадлежност, което се използва от опонентите за предизборни дивиденти и съзнателно заблуждаване на хората за смисъла на санирането", каза министър Павлова.

Тя припомни, че програмата е предизборен ангажимент на ГЕРБ, залегнал в правителственото споразумение. Санирането няма нищо общо с предстоящите местни избори, заяви Павлова.

"Изпълняваме ангажимента си още в първите 100 дни на управление. Инвестираме 1 млрд.лв. в икономически и социален проект, в който ще участват над 2500 малки и средни фирми, а целта е да удължим живота на панелните сгради, чрез конструктивно укрепване, да намалим сметките за ток на гражданите и да направим модерна градската среда с красиви, уеднаквени и подредени сгради", изброи регионалният министърът.

Само ползи, без минуси

Националната програма за саниране ще създаде икономически и социален ефект за милиони граждани, а същевременно ще се намалят сметките за ток и ще подобри състоянието на сградния фонд, посочи ползите от нея Павлова.

Сдружението, което се регистрира, е целево с ограничени правомощия и неговата цел е да получи само финансова помощ от държавата, без да се обременява с неплатени сметки, обясни министър Павлова.

Няма ограничение жилището, което се санира, след това да се продава. "Апартаментът може да се продава, но да остане с жилищно предназначение, а не търговско", обясни Павлова. "Нелепо е да се твърди, че хората ще изгубят собствеността на имота. Неприкосновената частна собственост е гарантирана по конституция", каза още министърът.

Няма да се опаковат конструктивно неукрепени сгради, а целта е да има надеждни жилищни блокове, чийто живот да бъде удължен, каза Павлова. Тя допълни, че остъклените тераси също ще бъдат санирани и няма да се премахват. "Около 80% от терасите са остъклени", заяви министърът и добави, че за тях важат същите правила.

Павлова заяви, че не може да се съпоставя програмата за саниране с нуждата от подпомагане на пострадалите от бедствия. "Ние помагаме и на хората в беда. Вчера Министерски съвет одобри 28 млн.лв. за пострадалите региони, така че мислим и за пострадалото население", каза Павлова.

Тя припомни, че мегаломанските проекти, от които няма никакъв смисъл за обществото са патент на други партии. "Само ще припомня, че за язовир "Цанков камък" бяха изхарчени 1 млрд.лв. за 80 мегавата електроенергия, което е около 3% от мощностите ни в страната. С този проект не намаляха нито сметките за ток, нито се оправи икономиката. Напротив – този проект загроби НЕК с дългове, от които страда цялото общество", заяви Павлова.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?