Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Кабинетът одобри премахването на акциите на приносител

1 коментар
Кабинетът одобри премахването на акциите на приносител

Акциите на приносител да бъдат премахнати и постепенно да бъдат заменени с поименни акции. Това е основният приоритет на предлаганите от правителството промени в Търговския закон, които бяха одобрени на заседанието на Министерския съвет в сряда

Основният мотив за промяната е, че така България ще бъде третирана като прозрачна данъчна юрисдикция и надежден партньор в общите международни усилия за предотвратяване на трансграничното укриване и невнасяне на данъци и отклонение от данъчно облагане. Това ще се отрази благоприятно върху инвестиционния климат в страната, а оттам – и върху всички заинтересовани страни, е посочено в мотивите към законопроекта.

Акциите на приносител са забранени или в процес на забрана и на замяна в редица държави по света. Това се прави поради разбирането, че те могат да подпомагат дейности като пране на пари, финансиране на тероризма и избягване на данъчно облагане.

Промените

Промените предвиждат срещу временни удостоверения, удостоверяващи права по записани акции на приносител, вече да се получават само поименни акции.

Дружествата, които са издали акции на приносител, се задължават до девет месеца след влизането в сила на поправките да ги заменят с поименни акции и да започнат да водят книги за акционерите. Те трябва да заявят вписването на новите обстоятелства в Търговския регистър.

Акции на приносител, които не са представени от собственика им за замяна в регламентирания срок, ще бъдат обезсилвани. В този случай обаче акционерът ще има право да поиска от дружеството да му заплати равностойността на направените по акциите вноски в 6-месечен срок от узнаването за това, но не по-късно от 5 години от датата на обезсилването, предвиждат промените в закона.

Тези условия и права ще важат и за кредиторите със залог на акции на приносител. При замяната дружеството ще отбелязва върху поименната акция залога съобразно заявлението на заложния кредитор и ще го вписва в книгата за акционерите. Същите са изискванията и при запор на акции на приносител.

Кредиторът със залог или запор ще носи отговорност за вреди, причинени виновно на акционер вследствие на обезсилване на акциите му или на извършени неверни записи във връзка със залога или запора при замяната на акциите, е записано в новите текстове.

Търговските дружества, които не приведат дейността си според новите изисквания или имат влязъл в сила отказ за вписване на заявените промени, ще се прекратяват.

Търговският регистър ще е длъжен в двумесечен срок след изтичането на деветте месеца за преобразуване на акциите да състави списък на търговските дружества, които не са привели дейността си в съответствие с изискванията или имат влязъл в сила отказ за вписване на заявените промени. Този списък ще се изпрати на прокуратурата за завеждане на искове.

Ефектът

Търсеният ефект от тази промяна е повече прозрачност, по отношение на собствеността на фирмите.

Към момента в България няма законово задължение да се оповестява информация за притежателите на акциите на приносител.

Особеното при тези акции е, че лицето, което упражнява фактическата власт върху тях, е титуляр на правата по тях. Това прави смяната на собственика много лесна, като за това е необходимо единствено физическото предаване на акциите.

Предлаганите промени имат за цел въвеждане в българското законодателство на висок стандарт за прозрачност и обмен на информация за данъчни цели по отношение на търговските дружества, издали акции на приносител, е посочено в съобщението на правителството.

По този начин ще се гарантира спазване на правилата от страна на всички участници в търговския оборот, което ще бъде от полза за българския бизнес като цяло, и ще повиши репутацията на България като прозрачна данъчна юрисдикция, се казва още в него.

В правителственото съобщение, както и в мотивите към законопроекта, не е посочено колко дружества ще бъдат засегнати от промените в Търговския закон.

анкета

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. Лизи Гугуткова
    #1

    До тук плътно , които си има в сейфа -няма да му ги видим . За нови - поименно/прозрачно/. А ЗАЩО НЕ СЕ ПОДМЕНЯТ ВСИЧКИ - И ДА СЕ ВИДЯТ ОТ ОБЩЕСТВОТО? Както се изпусна един политик, преди много години, -никакви силни проверяващи и прозначност, - трабва да натрупаме капитал...

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.