Кабинетът одобри видеозаписа на шофьорски изпити и технически прегледи

Кабинетът одобри видеозаписа на шофьорски изпити и технически прегледи

Практическият и теоретичният изпит на кандидат-шофьорите, както и техническите прегледи на автомобили ще се записват с камери. Това е регламентирано с промени в Закона за движение по пътищата, одобрени от правителството в сряда.

Инструкторите и техниците в пунктовете за прегледи ще бъдат санкционирани с 5000 лв. и с отнемане завинаги на разрешителното за дейност при нарушение на правилата. Сега санкцията е от 100 до 1000 лв.

Проектопромените ще бъдат внесени веднага в Народното събрание, за да влязат в сила още през 2010 г., като на школите за обучение на шофьори и на пунктовете за технически прегледи ще имат гратисен период да се оборудват с необходимите технически средства. Това обясни транспортният министър Александър Цветков при представянето на промените в Министерския съвет в сряда. Той не можа да уточни колко ще е гратисният период.

Няма основания заради нововъведенията цените на шофьорските курсове и на техническите прегледи да се повишат, каза Цветков. Уеб камерите, с които ще се записват техническите прегледи, струват 500 лв. Според министъра инвестицията е еднократна и символична.

Шофьорските изпити ще се записват с камери на инспекторите от Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (ИААА), т.е. школите няма да купуват камери за практическия изпит. Инспекторите от администрацията са около 150.

Школите ще трябва да се оборудват с компютри и уеб камери за провеждането на теоретичния изпит – листовките вече няма да се решават на хартия, а в електронен вариант. Ако школата не желае да инвестира, кандидат-шофьорите могат да проведат теоретичния си изпит в регионалните центрове на ИААА. Цената остава 10 лв.

Записите на изпитите и на техническите прегледи ще се съхраняват в автомобилната администрация и периодично ще се проверяват от комисии, обясни Цветков. Невъзможно е всички записи да се преглеждат за нарушения, каза министърът.

Цветков заяви, че новите правила ще пресекат търговията с шофьорски книжки и фиктивните технически прегледи на автомобили.

Проектопромените в Закона за движение по пътищата предвиждат психологическите изследвания на професионалните водачи да бъдат изведени от държавната администрация. В момента шофьорите, подлежащи на психотестване, могат да се явят на три изследвания в рамките на една година, за да бъде установена тяхната психологическа годност. Първото и второто се провеждат в регионалните дирекции на "Автомобилна администрация", а третото – в дирекция "Професионална компетентност, психологически подбор на водачи" в централата на агенцията.

Промените предвиждат занапред психотестовете да се извършват от психолози в лечебни заведения или от частно практикуващи. Предлага се второто и третото психоизследване да се извършват от областни експертни комисии, организирани в многопрофилните транспортни болници, а методическото ръководство за извършването ще се предложи от Националната многопрофилна транспортна болница "Цар Борис III” в София.

Споделяне

Още от Бизнес