Кабинетът одобри Закона за хората с увреждания въпреки резервите на Горанов

Премиерът "спаси" спорния закон от поредно прекрояване в последния момент

Кабинетът одобри Закона за хората с увреждания въпреки резервите на Горанов

След множество перипетии Законът за хората с увреждания най-накрая беше приет в сряда от Министерския съвет, след като преди ден получи уклончива подкрепа и от Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Той е част от пакета социални закони, за приемането на които настояват протестиращите майки на деца с увреждания.

“Проектът е разработен в съответствие с основните положения на Конвенцията за правата на хората с увреждания и отговаря на основните искания на организациите на хората с увреждания, включително и на протестиращите майки от инициативата “Системата ни убива“, заяви социалният министър Бисер Петков.

От стенограмата от заседанието на кабинета става ясно, че премиерът Бойко Борисов “спасява“ законопроекта от поредно прекрояване в последния момент, като призовава министрите да гласуват вместо да се реализира идеята на финансовия министър Владислав Горанов документът да бъде приет на подпис и “редактиран“ от Бисер Петков.

Горанов се обявява срещу законовото задължение за квоти за наемане на хора с увреждания от работодателите, подкрепя го и Валери Симеонов.

“Мнозинството в Министерски съвет да реши каквото прецени. Одобрил съм финансовата обосновка с поетия ангажимент за осигуряване на допълнителен ресурс в размер на 150 милиона за политики за хората с увреждания, но тази мярка, предвидена в закона не я подкрепям. Ако вие решите обаче, подкрепяйте, за мен това е грешка“, казва Горанов.

“Два са вариантите, или го приемаме във вида, в който е предложен от Петков с тази и някои други несъвършенства, но тази е най-неприемлива за мен или го приемаме на вносител, има техническа възможност за няколко часа Петков да си го прередактира, ангажимента ни е да бъде внесен до петък, би могъл да бъде внесен до петък с отпадането поне на тази мярка, така както е предвидена в законопроекта“, казва финансовият министър.

“За мен независимо от натиска трябва правителството да си запазва физиономията и рационалността, и тук освен поздравленията към екипа на министър Петков, ще добавя и това, че независимо кой е срещу него, а това е най-социално уязвената група – родители на деца с трайни увреждания, не бива тежките социални проблеми да водят до това да приемаме глупави решения, а в закона има такива и сега. И понеже знам, че в Парламента няма политически капацитет да се окаже отпор на решения в полза на уязвими групи хора, поне ние да си запазим физиономията и да махнем неща, които са ирационални“, настоява Горанов.

Тежката дума обаче е на Борисов: “Аз категорично подкрепям закона, защото всички тези изброени организации, които сега реагират, когато вървяха протестите услужливо си мълчаха. Така че, ние водихме многократен диалог, поехме ангажимента и държа да си го приемем, така както Бисер Петков го предлага. Ние сме парламентарна република и Парламентът да преценява, в края на краищата те са нашите работодатели. Така че ние сме сложили подписите си, гарантирали сме си, че този текст ще приеме Министерският съвет.

“Приемаме закона, гласувайте!“, приканва Борисов. “Два “против“ до тук има, останалите са “за“, така че го приемаме“, обобщава той.

“Има аргументи, но пак казвам, когато възникне веднъж проблема, тогава трябва веднага да се реагира, а не месеци след това да търсим рационални решения. Това трябваше още юли, август да бъде приключило! Приемаме точка Б7 с два гласа “против“, казва Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?