Кабинетът ограничи водата в айрана до 50%, пуска на пазара "3/4 масло"

На мандрите се забранява да произвеждат и млечни продукти, и такива със заместители

Кабинетът ограничи водата в айрана до 50%, пуска на пазара "3/4 масло"

Водата в айрана не трябва да е повече от 50%, а солта не повече от 0.8%. Това е записано в Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти, която Министерският съвет одобри на редовното си заседание в сряда.

В документа са определени критериите за качеството и състава на млечните продукти, наименованията, използвани за млечни продукти, и специфичните изисквания към етикетирането им, съобщиха от правителствената информационна служба.

Наредбата регламентира и съдържанието на мазнини в маслото – 80%, но уточнява, че може да има масло с по-ниско съдържание на мазнини, което ще се казва “три-четвърти масло” или “половин масло”.

Документът указва разрешените съставки при производството на млечни продукти. Забранява се добавянето в млечни продукти на мазнини и протеини с немлечен произход.

Наредбата въвежда и дефинира понятието “имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко" и специфичните изисквания при етикетирането на тези продукти.

До 10 хиляди лева може да достигне глобата за производители, ако предлагат на пазара продукти, в които са използвани растителни мазнини и са етикетирани като “млечни”, предвижда още наредбата.

В документа е указано още, че в едно и също предприятие не могат да се произвеждат едновременно продукти от мляко и такива, в които са добавени растителни мазнини.

Миналата седмица земеделският министър Мирослав Найденов каза, че може да се направи компромис за предприятията, които имат отделни поточни линии за млечни продукти и за такива със заместители, но от съобщението на правителствената пресслужба става ясно, че текстът е приет в първоначалния му вид.

Млекопреработвателите реагираха остро на това ограничение и заплашиха с протести. Във вторник министър Найденов заяви, че не се притеснява от заканите и няма да се откаже от забраната.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?