Кабинетът: Опасността от спиране на анти-Covid мерките е заради Борисов

Бизнесът иска спешно свикване на тристранката за бъдещето на държавната подкрепа

Кабинетът: Опасността от спиране на анти-Covid мерките е заради Борисов

Служебното правителство призна в четвъртък, че има опасност от спиране на анти-Covid мерки за бизнеса поради "несъобразяването на сроковете за тяхното изпълнение от страна на предходното правителство", но се работи по проблема.

Това става ясно от "уточнение" на правителствената пресслужба във връзка с разпространени твърдения в публичното пространство. По-рано през деня ресторантьорският бранш изрази тревога от евентуално замразяване или спиране на част от анти-Covid мерките на кабинета "Борисов", за които се оказа, че не са финансово осигурени след 31 май.

"Във връзка с неверни твърдения, тиражирани в публичното пространство, уточняваме, че към момента категорично няма спрени или замразени социално-икономически мерки за подкрепа на бизнеса и гражданите в условията на пандемия. Опасността от спирането на мерки произтича от несъобразяването на сроковете за тяхното изпълнение от страна на предходното правителство", посочиха от служебния кабинет.

Оттам допълниха, че Министерският съвет работи активно по проблема, като вече са проведени работни срещи с представители на синдикати, работодателски организации и асоциацията на банките в търсене на оптимални решения във възможно най-кратки срокове. 

Междувременно в последните дни се засилиха слуховете, че има опасност от спиране на схемата 60/40 (в туризма - 80/20) заради липса на финансов ресурс, като очакванията са тя да бъде заменена от друга мярка, която да отговаря на новите реалности.

Ресторантьорският бранш пък директно обвини служебното правителство, че вече не подкрепяло бизнеса.

"Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ) остро възразяват срещу отношението, което демонстрира служебното правителство към българския бизнес. Не само, че не се вижда желание за бъдеща подкрепа, но дори действащите програми са замразени по неясни за нас причини", съобщиха двете организации.

От Министерството на икономиката категорично отрекоха да има спрени мерки в подкрепа на бизнеса.

Заради проблема ресторантьорските организации поискаха спешно свикване на Националния съвет за тристранно сътрудничество и Икономическия съвет.

"Нашите две организации положиха огромен труд, за да се стигне все пак до някаква подкрепа за бизнеса, която изчезна като с магическа пръчка. Защото явно някой е решил да се запознае по-подробно с програмите и ние чакаме на неговото благоволение дали ще ги пусне отново, дали ще ги спре изобщо или как ще ги трансформира след 31 май", посочиха двете организации.

"В публичното пространство министри казват, че се работи по някакви мерки, но нямаме информация от първа ръка дали това е така. Ако действително има разработване на варианти за подкрепа, то това се случва без участието на бизнеса, което е недопустимо. Входирали сме писма за срещи с министерствата на финансите, икономиката и туризма, като до момента нямаме обратна връзка дали и кога ще има такава. Единственото, което се случи беше протоколна среща с министъра на туризма, на която си говорихме общи приказки и не усетихме да има готови решения за излизане от ситуацията, в която сме поставени", коментираха още ресторантьорите.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?