Кабинетът "Орешарски" дал най-много пари за спорт на общини на ГЕРБ

Спортният министър: Не се знае дали от село Гулийка няма да излезе новия Бербатов

Кабинетът "Орешарски" дал най-много пари за спорт на общини на ГЕРБ

Правителството на Пламен Орешарски е дало най-много пари за спорт на общини управлявани от кметове на ГЕРБ – общо над 73 млн. лв. Така спортният министър Мариана Георгиева обори "безсрамните нападки"  и "политическото кресчендо" по нейни думи на депутата от ГЕРБ Ивелина Василева.

Преди ден тя обяви, че спортното министерство е раздало 20-те млн. лв. от държавната програма "Растеж и региони" непрозрачно и избирателно на малки общини и села, в които превес има ДПС. ГЕРБ поставиха под съмнение ефективността на тези инвестиции.

"Кабинетът "Орешрски" не партизира българските граждани. Водим политика за заличаване на различията между регионите", каза Мариана Георгиева пред бТВ. "Как да се получи политика за масов спорт като сегрегираме малките населени места", попита тя.

Общините на ГЕРБ получават два пъти повече отколкото по времето на Борисов

Разчетите на спортното министерство показват, че по времето на управлението на кабинета на Пламен Орешарски общините на ГЕРБ получават два пъти повече пари за спорт в сравнение по времето на правителството на Бойко Борисов, посочи Мариана Георгиева.

Планираните за 2014 г. инвестиции в спортна инфраструктура 43% от парите отиват за общини на ГЕРБ, 33% към общини на БСП и 21% на ДПС. Останалите 3% са в графата "други", които се управляват от кметове на "Атака", СДС, НДСВ, ВМРО и т.н., посочи Георгиева. Общо средствата възлизат на близо 112 млн. лв., допълни тя.

За сравнение за четири години правителството на ГЕРБ е инвестирало 10.7 млн. лв. в спорт, от които 80% са отишли за общини на ГЕРБ, 5% - за БСП и нула за ДПС, каза Мариана Георгиева. Дори да се прибавят парите за зала "Арена Армеец" в София пак всичко отива за ГЕРБ, допълни тя.

Относно 20-те млн. лв., които се разпределят от спортното министерство, те са отишли в 87 общини. От тях 46% или 9.8 млн. лв. са за общини на ДПС, 23% или 4.76 млн. лв. за общини на ГЕРБ и 21% или 4.56 млн. лв. за общини на БСП, посочи спортният министър. По думите ѝ в графата "други" общини са дадени 1.5 млн. лв.

Според представената справка от спортното министерство 20 млн. лв. отиват предимно в села, в които живеят между 100 и 200 души, предимно възрастно население. С тях ще се изграждат спортни площадки, футболни игрища, ще се ремонтират спортни зали в средищни училища, както и басейни.

Не се знае от село Гулийка няма ли да излезе Бербатов

По повод нападките, че средствата се инвестират неефктивно в села, където живее предимно възрастно население министър Георгиева обяви, че кабинетът "Орешарски" води политика на заличаване на различията между регионите.

След като държавата е била сляпа за малките населени места и 25 години не е инвестирала в спорт, сега с лихвите, с натрупване си заслужава да се вложат по 500 лв. на човек, каза спортният министър.

Тя е проверила колко точно хора живеят в село Гулийка, което получава около 60 хил. лв. за футболна площадка. Спортният министър установил, че от 126-те жители на селото 70 са под 40 години. 

Георгиева отбеляза, че световната шампионка по борба Станка Златева и новата надежда в този спорт Тайбе Юсеинова, която преди ден спечели бронз на европейското първенство, са излезли именно от селата.

"Не се знае дали от село Гулийка няма да излезе нов Димитър Бербатов", каза Марияна Георгиева.

Други села, които получиха пари за обновяване на спортните си площадки са Поточница, Аврен, Подрумче, Гулийка и Тoкачка (общо 315 хил. лв.), Лъджене, Грашево, Пашови и Драгиново (общо 410 000 лв.), Бацова махала (60 000 лв.), Правда (65 000 лв.) и други.

Споделяне

Още по темата

Още от България