Кабинетът "Орешарски" щурмува Евро 2020

Всяка община със собствен мултифункционален спортен център до 2016 г.

Мариана Георгиев, сн. БГНЕС

Министърът на младежта и спорта Мариана Георгиева обяви в сряда амбициозна програма, която включва подкрепа за кандидатурата на България за домакинство за Евро 2020 и изграждането на мултифункционални спортни центрове във всички общини, без обаче да е ясно как ще бъде финансирана.

"Подкрепяме кандидатурата на България за домакинство за Евро 2020. В аванс ще кажа, че държавата е в съзнание и в отговорност, че ще подкрепи тази кандидатура. Въпросът е да кажем как изглежда конкретно тази подкрепа", разясни Мариана Георгиева след правителственото заседание в сряда.

Очаква се финалите на Европейското първенство по футбол през 2020 година да се проведат по нова формула, според която мачовете ще се играят на стадиони в 13 различни държави. Шефът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов вече изпрати писмо до премиера Пламен Орешарски по темата, според което крайният срок за заявяване на интерес към домакинство на Евро 2020 е 26 август. Михайлов заяви, че ако държавата прояви интерес, предложението на Българския футболен съюз включва две стратегически решения: реновиране на Националния стадион "Васил Левски", така че да изпълни изискванията на УЕФА за най-ниския клас от стандартния пакет за Евро 2020 или стартирането на проект за нов национален стадион.

Според Георгиева на следващото правителствено заседание ще се изяснят конкретните ангажименти на държавата, с които тя ще подпомогне евентуална кандидатура.

"Набелязахме мерки в разговори с Българския футболен съюз да обявим конкретните параметри. За реновиране на Националния стадион "Васил Левски", но също така по-сериозният ангажимент - за стъпка по изграждане на нов национален стадион", посочи спортният министър Мариана Георгиева.

Освен Евро 2012 министрите в сряда са приели и Национална програма за развитие на физическото възпитание и спорта за периода 2013-2016 година. Тя предвижда всяка община да има мултифункционален спортен център. Той трябва да има футбол на малки вратички, волейболно и баскетболно игрище, тенис кортове и открит плувен басейн.

Мариана Георгиева обясни обаче, че разчети за строителството на тези центрове не са правени в конкретни финансови измерения. Това ще стане при изработването на бюджета за 2014 година, като идеята е те да бъдат финансирани от държавата и общините.

В програмата е предвидено активизиране на спорта по местоживеене и по месторабота, спорт за всички възрастови групи, за хората с увреждания и за деца в риск. Други приоритети са развитието на масовия спорт и научното и методическото осигуряване на работата в спортната сфера.

Такава спортна програма е била приета от предишното правителство още през октомври 2012 г., но около една трета от мерките в нея бяха с изтекъл срок, каза министър Георгиева. Това по думите ѝ означава, че "програмата е неработеща" и за това е било необходимо да се приеме нов документ.

Според новата програма финансирането на спортната политика ще се осъществява с публични средства чрез новите оперативни програми и чрез създаване на условия за развитие на публично-частно партньорство.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?