Кабинетът остави на коалиционното трио да реши за НАТУРА 2000

Кабинетът остави на коалиционното трио да реши за НАТУРА 2000

Правителственото решение за списъка със защитени зони, които ще бъдат включени от България в европейската екологична мрежа НАТУРА 2000, бе отложено. След заседанието на кабинета в четвъртък министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров  оправда отлагането със “силно изразеното обществено напрежение и психоза”. Той не уточни как те ще бъдат преодолени.

Съветът на тройната коалиция  ще вземе решение за териториите, които ще бъдат включени в европейската екомрежа до края на годината, а след това по списъка думата ще си каже и правителството, каза екоминистърът. Той каза, че били проведени разговори с представители на ЕК, които уверили, че ако решението бъде взето до края на януари 2007 г. няма да има санкции за България. 

Министър Чакъров даде твърде уклончив отговор на въпроса дали отлагането означава, че решението за НАТУРА 2000 ще бъде политическо, а няма да се основава на научната обосновка. “Трябва да е максимално балансирано решението, ще има дискусия, надявам се да няма дебати. Трябва да опазим прекрасното си биоразнообразие, но и да се съобразим с интересите на собственици, инвеститори, общини, въобще на цялата общественост”, каза той.

Кабинетът е предвидил законодателни промени с цел улесняване на инвестициите.  Не специална междуведомствена група ще оценява всички инвестиционни намерения, свързани със защитените зони в НАТУРА, каквато бе първоначалната идея на Чакъров, а  въпросната преценка щяла да стане част от задължителната екооценка, обясни министърът.

Чака се спокойна обстановка

Множество жалби били постъпили в МОСВ, при премиера и при повечето министри, които “ние искаме да погледнем”, каза министър Чакъров, който се надява в по-спокойна обстановка да се вземе адекватно и разумно решение за изпълнение на поетите ангажименти към ЕС.

Истерията около НАТУРА 2000 продължава от около два месеца и надали ще намалее с отлагането на правителственото решение. Тя се подклажда както от постоянни протести на собственици на земи и инвеститори по Черноморието, така и започналите митинги от природозащитници. Такъв съпровождаше разглеждането на вариантите за списъка за НАТУРА 2000, на който около 200 души от няколко природозащитни организации, настояваха правителството да приеме вариант за повече защитени зони в екомрежата.

Министърът говори и за готовността, която имал за представяне на двете директиви за хабитатите и птиците.

Стартът на разяснителната кампания за екомрежата също бил закъснял, но сега се полагали усилия за наваксване  в оставащото много кратко време. “После ще бъдем открити и диалогични със всички собственици и ползватели на земи”, обеща министър Джевдет Чакъров.

Той е внесъл за обсъждане в правителството всички варианти на списъците със зоните за птиците и местообитанията, подготвени въз основа на решенията на възражения и особените мнения. След решението на Националния съвет по биологично разнообразие и депозираните особени мнения има три алтернативи за зоните за птиците: 114 зони, покриващи около 24 на сто от територията на страната; 112 зони, покриващи около 20 на сто от територията, и 109 зони, покриващи около 16 на сто от територията.от което щеше да зависи окончателният процент от българските площи ще бъде включена в НАТУРА 2000. Вариантът за хабитатите бил един, който предвиждал 196 защитени зони или 15 % от територията на страната.

Възможен е различен от всички предложения вариант

Има вероятност кабинетът да избере различен от тези варианти – “в рамките на тези възможности, които са посочени са възможни различни варианти”, заяви многозначително Чакъров.

Преди заседанието министърът на  държавната администрация и административната реформа Николай Василев заяви, че ще гласува за минималния вариант за НАТУРА 2000. Той аргументира решението си с обяснението, че е по-лесно да се вкарат земи в НАТУРА 200, отколкото

да се извадят от програмата. По-малкият процент земи в НАТУРА 2000 се защитава от общественото мнение, а и хората нямата пълно доверие в това, което ще се случи с тези защитени територии, каза Василев.

Той изрази съмнението си, че пораженията за българските граждани и бизнес от включването на земи в тази програма може да са по-големи от ползите. Неговата партия НДСВ бе първата, която се обяви за редуцирането на зоните в НАТУРА 2000, които бяха гласувани от Националния съвет по биоразнообразие в края на ноември. Тогава бяха одобрени 225 зони, от които 29 под условия и така общата площ за екомрежата бе около 33 на сто.

В същото време националният омбудсман Гиньо Ганев коментира, че липса на прозрачност при определянето на зоните за НАТУРА 2000.

Заради лоша администрация при проучването, оценката и изготвянето на документации са били изолирани гражданите, областните администрации и общините и на обществени организации. Това е довело до повишаване на напрежението и недоволство сред населението, каза Ганев.

Недостатъчната информираност на обществеността е предпоставка за неразбиране на същността и значението на НАТУРА 2000, което води до съпротива на собствениците на земи, попадащи в защитените зони, и инвеститори. Последвалата разяснителна кампания от Министерството на околната среда и водите за същността на екомрежата е закъсняла и не може да компенсира породеното недоверие у значителен брой граждани, смята общественият защитник.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?