Кабинетът отчете успех с оперативните програми, мълчи за отписаните европари

Томислав Дончев се цели в 65% при разплащанията през 2013 г., премиерът поиска 75%

Карина Караиванова, Бойко Борисов, Томислав Дончев, Сн: БГНЕС

Правителството отчете успех по седемте оперативни програми, финансирани от еврофондовете, но премълча за изпълнението на другите европейски фондове – земеделските, трансграничното сътрудничество и ИСПА през изминалата 2012 г.

По оперативните програми не беше допусната загуба на средства, а резултатите при договарянето и разплащанията бяха удвоени. Същото обаче не може да се каже за Програмата за селските райони, където бяха отписани 51 млн. евро в края на миналата година и така общо загубените средства достигнаха 90 млн. евро по тази програма. Все още не е ясно дали ще има отписани средства по програма "Рибарство". От програмата уточниха, че последният сертификат с направените плащания е изпратен на Еврокомисията на 21 декември и чакат отговор. През миналата бяха загубени над 4 млн. евро по програма "Рибарство". По програмите за трансгранично сътрудничество са отписани 3.2 млн. евро в края на 2012 г., посочиха от Министерството на регионалното развитие. По ИСПА загубите се очертават на около 100 млн. евро, което обаче също може да се отчете като успех предвид тежкото наследство, което завариха ГЕРБ и очертаващите се поне четири пъти по-големи загуби.

 

Целта за 2013 г. е да достигнем 65% разплатени средства при 35% в края на миналата година, каза министърът по еврофондовете Томислав Дончев.”Амбициите ми са да минем 70 – 75% през следващата година”, коригира го обаче премиерът Бойко Борисов. Той скастри Дончев, че ще обучава журналистите и му заръча да продължи с разясненията. Причината беше, че анализът за финансовото изпълнение на оперативните програми беше представен като обучителен семинар за журналисти. С цифрите по еврофондовете се упражняват много политици, затова дайте им данните, а те да ги интерпретират както намерят за добре, каза премиерът. “Когато цифрите говорят, е най-добре да се съобразяваме с тях”, допълни Борисов.

 

Да кацнеш на Марс

 

“2012 беше една много силна година. Наддоговорен е целият финансов ресурс от 15.6 млрд. лв., като една трета от него е договорен през изминалата година. Платените средства достигнаха 35% или 5.4 млрд. евро, като от тях през 2012 г. са платени 2.5 млрд. лв. Резултат, който може да се определи като добър, дори много добър. Нито една спряна оперативна програма. Без отписване на средства и изключително нисък процент грешки – под 2%”. Така министър Дончев представи финансовите резултати по оперативните програми през 2012 г.

 

Целта през 2012г. беше да достигнем 39% разплатени средства, а заложената прогноза в бюджета - 3.8 млрд. лв. разплатени.

 

“Едно е да тръгнеш към планетата Марс, друго е да кацнеш. Аз казвам важно е да излетиш, за да може да стигнеш”, обърна се към скептиците министър Дончев.

 

Коравата дама

 

Постигнато е удвояване на възстановените средства от Европейската комисия, похвали се и зам.-финансовият министър Карина Караиванова. През 2012 г. са ни върнати 1.65 млрд. лв., при 780 млн. лв. през 2010 г. и 1.05 млрд. лв. през 2011 г. Причината за това са “чистите сертификати”, които представяме в Брюксел, изтъкна Караиванова. “Искам да се похваля, че доверието в нашия сертифициращ орган е много високо в Европейската комисия”, допълни зам.-финансовият министър, която преди да заеме поста беше и продължава да ръководи Националния фонд, който е сертифициращия орган за европейските пари. Министър Дончев пък отбеляза, че в Брюксел Караиванова е известна като “коравата дама”.

 

Заслуженото доверие на Брюксел към сертифицирация ни орган се дължи на факта, че “нашата администрация е жестока” при налагането на т.нар. финансови корекции, по думите на премиера Бойко Борисов. Той разказа как много кметове идвали да му се оплакват заради наложените санкции от държавните органи по европроекти. За премиера обаче важното е “фактурите да са чисти”. “Задачата на всички вас е - строги, но справедливи, за да ни възстановява Брюксел парите”, каза в заключение премиерът.

 

До момента общата сума на наложените финансови корекции по всички оперативни програми възлиза на около 60 млн. лв. Половината от нея са наложени от оперативна програма “Околна среда” на общините. На над 22 млн. лв. възлизат и корекциите от страна на Министерството на регионалното развитие на местната власт. Основно санкциите са заради проведени търгове с дискриминационни условия.

 

Идеята, лансирана от министър Дончев, беше да се създаде държавен компенсационен фонд, чрез който да се покриват част от наложените санкции особено, когато са направени по вина на управляващия орган. Министърът на финансите Симеон Дянков обаче беше категорично против, защото по този начин се стимулирали недисциплинираните общини. Сега заместничката му Карина Караиванов запази мълчание по темата.

 

Най-тежко е положението на общините Белослав и Сопот, които имат наложени финансови корекции за около 4 млн. лв. Изходът според министър Дончев за тях е да теглят дълъг – 18-годишен нисколихвен кредит от фонд ФЛАГ.

 

Шампиони и изоставащи

 

Безспорният шампион за изминалата година е оперативна програма “Транспорт” - наддоговорен обем на средствата и 45% разплатени. Добра оценка заслужават още “Административен капацитет”, “Регионално развитие” и “Конкурентоспособност”, посочи Дончев.

 

Той похвали наддоговарянето по “Околна среда” - 130% от бюджета на програмата и защити управляващия орган за изоставането при разплащанията, които са близо 18%.

 

“Околна среда” не тръгна по най-добрия начин. Започна в малки общини. Първите търгове бяха с нередности. Проектната готовност на общините беше ниска. Проектите за изграждането на пречиствателни станции са най-високи с техническа сложност. Над тях е само метрото. Тези проекти са предизвикателства за общините, които трябва да управляват проект три или четири пъти по-голям от бюджета на общината. Това налага проверки на документите по десет пъти, за да не се стига до корекции. Освен това не трябва да се забравя, че през последните 20 години такива съоръжения не са правени и специалистите и администрацията са загубили рефлекса как се прави такъв тип инфраструктура", обясни причините министър Дончев.

 

Единствените програми, за които той не каза нито дума, бяха “Човешки ресурси” и “Техническа помощ”.

 

Удвояване на резултата през 2013 г.

 

“Минималната цел за 2013 г. е удвояване на резултата”, каза министър Дончев. “Амбициите ми са да минем 70 – 75% до края на 2013 г.”, поправи го премиерът Бойко Борисов.

 

В бюджет 2013 е планирано е да бъдат разплатени 3.852 млрд. лева от еврофондовете, като очакваната сума за възстановяване от Европейската комисия възлиза на 2.863 млрд. лв., каза зам.-министърът на финансите Карина Караиванова. Разликата идва от националното съфинансиране.

 

Другите предизвикателства за следващата година са готови оперативни програми и подписване на договора за партньорство с Европейската комисия за периода 2014 – 2020 г., одобрена многогодишна финансова рамка на Европейския съюз през февруари и приемане на Закона за еврофондовете, посочи министър Дончев.

 

Той и зам.-министърът на финансите Карина Караиванова не пожелаха да кажат с какви позиции отива България за срещата на върха в Брюксел в края на месеца или началото на февруари. Има политическо решение подробности да не се съобщават, за да не се повлияе на преговорите, каза Караиванова.

 

Пакт за ненападение

 

Министър Дончев изрази надежда, че парламентарните избори догодина няма да окажат влияние на темпа на усвояване на европейските средства. Надявам се, че системата е достатъчно устойчива и никакви политически турболенции няма да се отразят на усвояването на евросредствата, каза министър Дончев.

 

Много е важно и след изборите по същия начин да продължи да се работи, защото европейските средства са огромен свеж ресурс, който влиза в българските региони, допълни го премиерът Борисов.

 

През есента на 2012 г. президентът Росен Плевнелиев предложи основните политически сили да подпишат пакт за еврофондовете, така че независимо кой ще дойде на власт да няма сътресения в системата. В момента текат разговори между основните политически сили, каза министър Дончев. По думите му има разбиране, че създаденият административен капацитет трябва да бъде съхранен.

 

В момента в системата на еврофондовете у нас работят 1500 души, но “ключовите болтове са 14 – 15 души”, каза министър Дончев. Той изтъкна, че на един нов служител са му нужни поне 6 месеца за да разбере терминологията, поне две години за да може да сертифицира документи, а за мениджърска позиция – 5 години.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?