Кабинетът отчита пред Брюксел 297 осъдени за корупция

Кабинетът отчита пред Брюксел 297 осъдени за корупция

Кабинетът ще се отчете пред Европейската комисия (ЕК) с 297 осъдени за корупция лица само за последните шест месеца. Това стана ясно от обширната статистика на вътрешния министър Румен Петков в четвъртък, когато той оповести части от доклада за напредъка на България след последния мониторинг на Брюксел в края на м.г. В петък документът ще бъде изпратен в Брюксел.  

Докато вътрешният министър изненадваше журналистите в Министерски съвет с цифрата на осъдените рушветчии, в Троян бе представен доклад на  Софийският военно-апелативен съд, според който се увеличава груповата престъпност сред служителите на Румен Петков.

Борбата с корупцията е сред водещите критики на Брюксел по отношение на България. Тя се споменава при всяка визита на високопоставен еврочиновник и не излиза от дневния ред на западните посланици у нас.

Висши и нисши властови етажи

Осъдените лица са както от висшите етажи на властта, така и редови служители, обясни Румен Петков, препращайки за конкретни примери към съда. От думите му не стана ясно каква част от внушителната цифра се отнася за висши властови етажи както и колко висши са те.

Към този момент няма осъдени членове на правителството, на парламента и въобще каквито и е да е видни представители на властта. Според източници от управляващото мнозинство, внушителната цифра, цитирана в доклада, е “попълнена” от лесничеи, данъчни и други държавни служители, които обаче не са на ключови места.

Говорителят на главния прокурор Маргарита Попова каза пред Mediapool, че не може да каже за какво ниво на “високи етажи” става дума, защото не е запозната с методологията и критериите, по които е изготвен представения от министър Петков доклад. И едно обикновено престъпление може да има корупционен елемент, допълни тя.

Според изнесените от вътрешния министър данни, 1706 са досъдебните производства за корупция. От тях 599 са предадени в прокуратурата с мнение за съд.

Петков уточни, че последните шест месеца има 20 сигнала за корупция сред състава на МВР. Изгонени са четирима полицаи, а други петима са предложени за уволнение. По останалите сигнали доказателства няма, отчете министърът.

В митниците, за където се твърди, че корупцията достига чудни висини, се проверяват 62-ма служители, а сигналите за нерегламентирани плащания по границата са 82. Там  проверките били 988 за отчетния период. 15 са досъдебните производства срещу служители на ГКПП-тата.

Министърът изнесе още редица цифри, свързани с престъпността и нейните проявления. Той отчете и продължаващото разследването за източването на 7,5 милиона евро от САПАРД, което в българската му част изглежда позамряло.

Не малко работа

Според доклада на българското правителство до ЕК и по шестте критерия е свършена немалко работа и тя продължава. Министър Румен Петков отбеляза, че очаква реалистична оценка от ЕК на постигнатото в последните шест месеца. “Това е продукт, в чиято подготовка сме малко по-добри от преди и правим крачка напред”, каза министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова.

МВР-престъпленията

Според една друга статистика, представена по същото време, но в Троян, се увеличава груповата престъпност сред служителите на МВР.

Данните на Софийския военно - апелативен съд сочат, че най-голям брой служители от МВР - 20 са признати за виновни, защото са шофирали след употреба на алкохол. Тази статистика обаче е само за първите 5 месеца на 2006 г.

Чувствително обаче е намалял броят на лицата от МВР, стигнали до съд за нанасяне на тежка телесна повреда. Това рязко контрастира с последния доклад на Държавния департамент на САЩ, според който България има проблем с полицейското насилие. Няколко дни след обнародването му обаче министър Петков коментира, че в една репресивна система като МВР не може да се очаква, че ще работят библиотекари. За миналата година за полицейско насилие са осъдени 21 човека, а за престъпление по служба - 19.

За убийства през 2006 г. са осъдени двама. Тук трябва да се отбележи, че става въпрос за полицаите от Велинград Стоян Пачалов и Росен Овчаров, които убиха възрастен гъбар при безразборна стрелба край хижа до село Дорково. За деянието си те бяха осъдени на глоба, която не надхвърля 2000 лв. и за двамата.  

Военните магистрати отчетоха още три полицейски присъди за блудство и 10 за подкуп. Цифрите показват още, че за документни измами присъди са получили 17 лица

Заостряне на вниманието

Ръководството на МВР трябва да заостри вниманието си, препоръча бившият му ръководител Георги Петканов, настоящ правосъден министър. Според него трябва да бъде организирана среща между представители на съда и министър Петков, за да се набележат конкретни мерки за преборването с тази престъпност.

Очевидно престъпленията нарастват, появяват се и нови, коментира още предшественикът на Румен Петков.

Изненадващо вътрешният министър смени програмата си в четвъртък, според която бе предвидено и той да присъства на отчета на Софийския военно-апелативен съд.

Споделяне

Още по темата

Още от България