Кабинетът oтделя 40 млн. лева за заплати в засегнати от Covid бизнеси

Ще се покриват 80% от възнагражденията на работниците

Деница Сачева, сн. БГНЕС

Правителството предвижда нови 40 млн. лева за подпомагане на бизнеси, които биха били засегнати от противоепидемичните мерки, съобщи социалната министърка Деница Сачева.

"Приблизително нови 40 млн. лева ще отделим за бизнеси, които биха били засегнати от заповеди както на здравния министър, така и на кметове и областни управители – заведенията, учебните и образователни центрове, спортни зали, фитнеси. Ще имаме възможност да финансираме 80% от работната заплата за служителите и работниците в тези затворени бизнеси. Имаме готовност да подпомогнем 50 000 души", обясни Сачева.

По думите ѝ на този етап не се предвиждат по-строги мерки на национално ниво за ограничаване на разпространенитето на коронавируса у нас.

"До момента има подаде над 100 молби за помощи от родители на деца, чийто училища са под карантина. Ще има среща с образователния и здравния министър, и ако трябва ще се променят условята за получаване на такава помощ, за да може тя да достига до колкото се може повече хора. 73 млн. лева в бюджета за следдващата година са отделени за целева помощ за родители", каза тя.

По думите ѝ този бюджет не е предизборен. 

"Той е след изборен, след изборите от 2017 г., тогава поехме ангажимент за увеличение на заплатите на учителите, за минимална работна заплата от 650 лв., за 300 лв. минимална пенсия – просто изпълняваме това, което сме обещали", отбеляза още Сачева. 

"Ще имаме възможност да финансираме 80% от работната заплата за служителите и работниците в тези затворени бизнеси. Имаме готовност да подпомогнем 50 000 души", посочи Деница Сачева.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес