Кабинетът отложи сделката с Ирена Кръстева за сграда на НАП

На заседанието си в четвъртък министрите не стигнаха до одобрение на сделката за построяването на нова сграда на Националната агенция за приходите (НАП), предложена от компания "Обединени български вестници" начело с Ирена Кръстева.

Очакваше се да бъде дадено принципно одобрение, което да развърже ръцете на Министерството на финансите като страна по проекта да започне работа за осъществяването му.

Против решението се обяви министърът на държавната администрация Николай Василев, според когото учредяването на публично-частно партньорство трябва да се извършва само на конкурсни начала.

Предложената от Ирена Кръстева схема предвиждаше да се създаде смесено публично-частно дружество между ръководената от нея компания и МФ, в което министерството участва с апорт на три сгради в центъра на София, които са негова собственост, плюс недовършеното високо тяло на ИПК "Родина" на бул. "Цариградско шосе" и терена под него. От своя страна компанията на Кръстева влиза в дружеството с останалата земя на издателския комплекс и толкова пари, колкото е оценката на сградите. Планът е с тези пари да се построи нова сграда за нуждите на НАП на територията на издателския комплекс, старата да бъде премахната, а дружеството на Кръстева да стане собственик на трите сгради и да запази  собствеността си върху остатъка от комплекса, който ще смени предназначението си.

"Размахът" на сделката вероятно е стреснал министрите, които са решили да отложат решението, поне докато затихне публичната реакция срещу вземането му. Политическият отзвук също няма да е добър, защото е известна близостта на Кръстева с кръгове от ДПС, а схемата е очевиден подарък за ръководената от нея групировка, съответно и партия.

Впрочем начинът, по който се предлага схемата, е в разрез с приетите само преди няколко месеца промени в Правилника за упражняване правата на държавата в търговски дружества с държавно участие. Според тези промени участието на частници в съдружие с държавата под каквито и да е форми трябва да се извършва след избор на частника с конкурс. Този правилник, приет от МС, си е все още действащ. А според признанието на самото финансово министерство друго предложение извън това на Ирена Кръстева за изграждане на ново здание за нуждите на НАП не е постъпвало.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес