Кабинетът отмени безмитния внос на брашно

Правителството отмени безмитния внос на брашно, въведен от януари т.г. заради скока в цените на зърното, брашното и хляба в края на миналата година. Безмитния внос бе въведен с аргумента, че ще се спре спекулативното покачване на цената на брашното и хляба и ще се успокои зърнения пазар.

Според анализа на земеделското министерство, по чиято препоръка митото временно бе отменено, внесеното брашно през последните четири месеца е успокоило пазара. Според ведомството, с отмяната на безмитния внос ще се стимулира мелничарската промишленост, като това няма да се отрази на цената на хляба.

Преди месец представители на мелничарите и на хлебопроизводителите се събраха на митинг пред сградата на правителството с искането безмитният внос да се отмени. Те упрекнаха кабинета и земеделския министър Мехмед Дикме, че с намесата си на пазара и неточните прогнози за реколтата изкривяват цените и вредят на дейността на сектора.

В края на миналата година, когато цените на пшеницата започнаха бързо да нарастват, земеделският министър обяви увеличението за плод на спекулации въпреки факта, че цената на зърното в световен мащаб бързо се увеличаваше заради слабата реколта. Освен че въведе безмитен внос на брашно, Дикме убеди правителството да интервенира на пазара на зърно с количества от Държавния резерв, които след това пък се попълваха от внос на много по-високи цени.

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?