Кабинетът отмени подоходния критерий за инвалидните добавки

Кабинетът отмени подоходния критерий за инвалидните добавки

Правителството отмени решението си от 9 декември миналата година, с което интеграционната добавка за хората с увреждания беше заменена с месечна целева помощ и беше въведен подоходен критерий за получаването ѝ. Условието бе доходът на член от семейството да не надвишава 350 лева.

Решението на кабинета от декември дойде дни, след като президентът Георги Първанов даде заявка, че ще наложи вето на закона, ако се въведе подоходен критерий за получаването на помощите.

Мотивите на правителството бяха, че е по-добре по-малък брой хора да получават помощите и те да са в по-голям размер, като ги ползват наистина нуждаещите се. От правителството посочиха, че в момента твърде много хора получават такива добавки, които са символични като размер, а част от хората и не се нуждаят от тях.

Неофициалният мотив обаче бе липсата на средства в бюджета за тази година, поради което се търсеха варианти за ограничаване кръга от хора, които ползват добавките.

В средата на декември, броени дни след като правителството одобри подоходния критерий, президентът Георги Първанов съобщи, че се е договорил с премиера Бойко Борисов този текст да отпадне.

Според Първанов политиката на интегриране на хората с увреждания трябва да става не на база техните доходи, а въз основа оценка на тяхното увреждане.

От правителствената информационна служба съобщиха в сряда, че решението на правителството било "продиктувано от постъпило ново предложение в процеса на окончателно изготвяне на акта, което налага допълнително обсъждане на някои от текстове".

Споделяне

Още от България