Кабинетът отмени промяната на ски концесията в Банско

Създава се поредната работна група, която да решава проблемите с договора с "Юлен"

Кабинетът отмени промяната на ски концесията в Банско

Правителството отмени решение на кабинета "Орешарски" за промяна на концесионния договор за ски зоната в Банско с "Юлен", с която щеше да се увеличи площта на защитената територия, която може да се ползва за ски съоръжения, а концесионерът да плаща с 50 процента по-висока такса на държавата за ползването на земите ѝ. Мотивът е, че са допуснати редица нарушения про вземането на въпросното решение.

Отмяната му бе приветствана от екокоалицията "За да остане природа в България", която в същото време поиска осветляване на пълния текст на решението и повече прозрачност при бъдещите разговори за уреждането на проблема със ски концесията.

Взетото неприсъствено от тогавашния Министерски съвет решение в периода 4-6 август 2014 възлагаше на екоминистъра да сключи с "Юлен" допълнително споразумение за промяна на договора за концесиониране на част от Национален парк "Пирин" за строеж и експлоатация на ски зона с център Банско.

Тогава вицепремиерът в оставка Даниела Бобева отказа да даде подробности за допълнителното споразумение, само обяви, че концесията се привеждала в съответствие с изискванията на законодателството, включително промените от 2012 г. и дефинирането на площта, която е обект на концесията. От "Юлен" пък обявиха тогава, че ще плащат с 50% по-висока концесионна такса. Решението било взето след десет проверки на документацията и обектите в ски зоната от Министерството на инвестиционното проектиране, Министерството на регионалното развитие, Министерството на финансите, МОСВ, Дирекцията за национален строителен контрол и Върховната административна прокуратура, обясниха тогава от "Юлен".

Решението е подписано в 12 без една, преди да приключи мандатът на правителството "Орешарски", коментира в сряда след заседанието на кабинета министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. "Неприсъствено, на коляно, решението бива подписано от членовете на МС и от министър-председателя", допълни тя.

Василева обясни, че с приемането на промяната на концесионния договор са допуснати редица нарушения.

Докладът на тогавашния министър Станислав Атанасов от ДПС не бил съгласуван с юридическия екип на Министерството на околната среда, който в последствие се обявил против, а проектът на решение не бил подписан от главния секретар. Освен това тъй като решението е одобрено от министрите поотделно, на не на правителствено заседание, то е трябвало да бъде вписано в протокола още на следващото заседание на министерския съвет, което обаче не е сторено, обясни Василева.

По думите ѝ не са били извършени и анализи и фактически проверки за предвидените изменения на концесионния договор. "Освен това, в проекта на решение не се следва един и същи подход по отношение на определяне на границата на обекта на концесията и изключенията от него", обяснява Ивелина Василева по време на заседанието, става ясно от публикуваната часове по-късно стенограма.

Премиерът Бойко Борисов се включва с думите, че "надали колегите схванаха за какво става въпрос, но да ви кажа как са го направили". "Последният ден на Орешарски пращат това решение на подпис, подписват се всички министри, без Вигенин, мисля че не е бил тук, подписват се, но не го вкарват да бъде изведено в деловодството. Това е все едно един закон в парламента, като не се публикува в „Държавен вестник“ той не влиза в сила. Това е последният ден. След това идва служебното правителство, не го пипат и в един момент изскочи това в документацията, че всъщност има взето официално от легитимно правителство решение, което няколко месеца подред не е изведено", обяснява министър-председателят.

Предстои създаването на междуведомствена работна група, която да разгледа проблемите, свързани с изпълнението на договора, и да предложи варианти за разрешаването им. В групата ще влязат представители на администрацията на МС, на министерствата на околната среда и водите, на регионалното развитие и благоустройството, на финансите, на младежта и спорта, на образованието и науката, на икономиката, на туризма, ДНСК и Агенцията по геодезия, картография и кадастър.

Тази работна група да извърши необходимите анализи, да изясни неточностите, да конкретизира текстовете на договора с концесионера, да извърши необходимите анализи и върху прилаганата методика за изчисление на концесионното възнаграждение и до 15-и февруари да излезе с предложение за решение, обясни Ивелина Василева.

Това ще е поредната работна група, занимаваща се с проблемите със ски концесията в Банско. През ноември 2013 г. министърът на околната среда Искра Михайлова от ДПС обяви, че събира становища от институциите за актуализацията на концесионния договор. Трябваше също така да се уточни дали има съвпадение между устройствения план, по който е сключен договорът, и заснетото през 2010 г. разминаване на границите.

Още тогава екологични организации предупредиха, че актуализиране на концесията ще представлява узаконяване на нарушенията в ски зоната.

През февруари 2014 прокуратурата установи, че част от пистите и съоръженията в ски зоната са строени в нарушение през годините, но "Юлен" няма да бъде наказана заради "изтекъл давностен срок, в който няма образувано административно наказателно производство".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес