Кабинетът отмени решението за ски строежи в Пирин

Екоактивисти предлагат алтернативно развитие на региона

Сн. БГНЕС

Кабинетът отмени в сряда решението си за бързи ски строежи в Национален парк "Пирин" с промяна на действащия план за управление на защитената територия. Решението беше очаквано, след като Върховният административен съд постанови, че кабинетът е нарушил закона, като е приел промени в плана без преди това да се направи оценка на въздействието им върху територията.

Решението за разрешаване на нови ски строежи в планината беше мотивирано с нуждата от изграждане на втори кабинков лифт от Банско до ски пистите над курорта. Концесионер на съоръженията и пистите е компанията "Юлен", а наскоро за неин собственик се обяви ски легендата Марк Жирардели.

В деня, в който правителството отмени решението си за Пирин, природозащитници внесоха визия за дългосрочното развитие на националния парк и туризма в региона. Докладът е изготвен по поръчка на Фонда за дивата природа и предлага конкретни мерки за осигуряването на устойчиво бъдеще за общините в региона.

Екоорганизацията призовава за разработване на визия за опазване на природното богатство, припомняйки, че Пирин осигурява жизненоважни ресурси за 130 000 души в местните общини, а годишният му икономически принос за региона се оценява на около 69 милиона евро.

Докладът "Хлъзгави склонове", представен преди година, се спира върху това, че зимният курорт Банско има много по-голям бизнес потенциал, ако развитието му не е изцяло подчинено на ски туризма, който уврежда природата в националния парк "Пирин" и облагодетелства единици заинтересовани, докато в общината през последните години растат незаетите хотели, падат цените на имотите и се увеличава безработицата. Според документа има начин Банско да бъде както отличен ски курорт, без да е необходимо ново строителство на ски съоръжения и хотели, така и предлагащ целогодишно спа, уелнес и културно-исторически туризъм.

На държавата се препоръчва да не се приема изработеният от свързана със ски концесионера "Юлен" фирма нов план за управление на парк "Пирин", а да се изготви съвършено нов документ, който да отчита интересите на всички в региона, където в последните години се отчита ръст на безработица, намаление на населението и драстичен спад на цените на имотите.

Докладът предлага вместо нови ски съоръжения модернизация на сегашните, превръщане на ски пистите през лятото в място за екстремно колоездене и организиране на опознавателни екскурзии до археологически обекти в парка.

"Има много възможности, които са напълно неизползвани за спа туризъм. Районът около Пирин е пълен с извори, но да сте чували някой да ходи на спа курорт в Симитли?", коментира Константин Иванов от WWF, цитиран от БНР. Според него може да се стимулира развитието на пешеходен туризъм за сметка на фокусирането само върху ски спортовете.

"Това е и апел към държавата да насочва парите си не само към община Банско, а и към останалите общини, не само към зимния туризъм, а и към други неща", добави Екатерина Раковска.
Според природозащитниците дори съдебното решение, отменило поправките в плана за управление на парк "Пирин", не спира натиска за застрояване на планината.

Споделяне

Още по темата

Още от България