Кабинетът отново гласува минималната работна заплата от 460 лева

Кабинетът отново гласува минималната работна заплата от 460 лева

Министерският съвет прие постановление, с което потвърди размера на минимална месечна работна заплата за страната в размер на 460 лева.

Това се наложи след като през май Върховният административен съд отмени предишното постановление на Министерския съвет за минималната заплата. Съдебното решение бе по жалба на четирите работодателски организации  заради липса на съгласуване в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

По закон кабинетът е длъжен да консултира социално-икономическите решения със социалните партньори в тристранката, но не е длъжен да се съобразява с мнението на синдикатите и работодателите. Заради неспазената процедура обаче постановлението падна в съда.

Размерът на минималната заплата не за първи път пада в съда заради неспазените процедури по съгласуването, но това не води след себе си последствия за получаваните от хората възнаграждения.

Правителството предприе необходимите действия за консултиране на проекта в Националният съвет за тристранно сътрудничество и сега при вече спазена процедура гласува наново размера на минималната заплата от 460 лева, считато от 1 януари 2017.

Споделяне

Още от България