Кабинетът отпуска 3 млн. лв. за моста-убиец край Бяла

Три милиона лева от фонда за непредвидени и неотложни разходи са заделени от правителството за изграждане на кръгово движение край моста над река Янтра до Бяла. Той е известен като "моста-убиец" заради тежките катастрофи, които се случват там.

Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев при откриването на реконструирания пътен възел "Качица" във Велико Търново, цитиран от БТА.

В информационната система на Министерски съвет няма публикувано съобщение за отпускане на въпросните средства. От пътната агенция съобщиха преди време, че за ремонт на моста при Бяла са необходими 6.5 млн. лева.

След двегодишен ремонт в сряда премиерът Бойко Борисов и регионалният министър Росен Плевнелиев откриха за движение пътния възел "Качица". Строежът на възловото кръстовище по пътя София - Варна се забави заради липса на средства и блокира придвижването в старата столица.

Плевнелиев съобщи, че строителят – консорциум между австрийската компания "Алпине" и софийската "Стройинвест", се е съгласил да намали цената от 15 на 11 млн. лева.

Той добави, че парковото пространство край пътния възел ще бъде оформено с европейски средства по оперативна програма "Регионално развитие" по съвместен проект на министерството и община Велико Търново.

Борисов връчи разрешението за ползване на кръстовището на кмета на града Румен Рашев.

Документът е важен за законната експлоатация на съоръжението, което е част от национална транспортна артерия, за разлика от други, които все още не са узаконени, каза премиерът.

По неговите думи в нарушение на закона от предишното правителство са въведени в експлоатация ремонтирания участък по северния склон на прохода "Хаинбоаз", където все още няма разрешение за ползване на третата лента за движение. Тя е изградена върху частни терени, чиито собственици още не са си получили обезщетенията. Подобни нередности има на участъци от автомагистралите "Марица" и "Струма", както и при изграждането на комините на ТЕЦ "Марица-Изток", без да уточни обаче дали става въпрос за държавната централа 2 или за тройката с преобладаващото участие на италианската “Енел“.

Нашето правителство има волята тези нередности да бъдат отстранени, каза Борисов.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?