Кабинетът отпуска 35 млн. лв. за отсечка от магистрала "Хемус"

Първата копка на участъка между Ябланица и Боаза през март 2018 г.

Правителството в сряда отпуска допълнителни 35.3 млн. лв. по бюджета на регионалното министерство за отсечката от автомагистрала "Хемус" между гр. Ябланица и с. Боаза.

Парите ще отидат за разплащане на извършени строително-монтажни работи и консултантски услуги за 9.3-километровата отсечка.

Работата по отсечката стартира в края на март тази година, като на първата копка присъстваха трима министри – Томислав Дончев, Николай Нанков и Владислав Горанов. Тогава Нанков обяви, че стойността на проекта е 55 млн. лв., а строителството трябва да приключи за две години.

От съобщението на правителствената пресслужба не става ясно дали отпуснатите 35 млн. лв. са част от обявените 55 млн. лв. или са допълнителни средства.

На въпроси на Mediapool от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура" отговориха, че до момента по проекта, който се финансира от републиканския бюджет, са изплатени 17.8 млн. лв. Изпълнител на отсечката е консорциум "ХВП Ябланица" ДЗЗД. Договорът за проектиране и строителство е на стойност 65.9 млн. лв. Строителният надзор се осъществява от ДЗЗД "Консултанти Хемус 1-2016". Техният договор е за 715 078 лв.

През август премиерът Бойко Борисов лично направи инспекция на трасето и обяви, че то ще бъде пуснато предсрочно – през септември 2019 г. вместо през март 2020 г. Борисов тогава увери, че цялата магистрала "Хемус" от София до Варна ще бъде готова до 2024 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?