Кабинетът отпуска 60 хил. лв. за сайт, подпомагащ чужденците при сделки с имоти

Правителството отпусна близо 60 хил. лева на Агенцията по вписванията за изработването на специален сайт, който ще подпомага чужденците при сделките им с имоти в България, стана ясно след заседанието на Министерски съвет в сряда.

Агенцията е обявила обществената поръчка за изработка на сайта още на 21 юни. Избраният изпълнител е пловдивската “Болкан груп” ООД, която е предложила най-ниската цена от 9000 лева, при положение, че прогнозната стойност на поръчката е цели 40 800 лв. с ДДС. От агенцията обясниха, че отпуснатите 60 хил. лева са не само за дизайнът на самия сайт, но и за превод на английски на стотици страници нормативни документи, свързани с имотните сделки, регистрация на домейни, поддръжка на сървъри и т.н. Ако останат неусвоени пари, те ще бъдат върнати в бюджета.

Сайтът ще бъде разработен на два езика – български и английски, а впоследствие може да се добави немска и/или френска версия.

На сайта ще се публикува текстова, графична и мултимедийна информация, която ще разяснява за чужденците най-честите случаи на имотни измами, ще представя примерни договори и ще разнищва често срещани проблеми на чуждите граждани при сделки с имоти. Той ще осигури директно он лайн обслужване на чужденците, както и възможност за препращане на получени сигнали до компетентното ведомство.

От агенцията казаха още, че очакват сайта да заработи през октомври.

Споделяне

Още от Бизнес