Кабинетът отпусна 1.66 млн. лв. за световния шампионат по мотокрос

Трета година спортното министерство не финансира моторните спортове

Кабинетът отпусна 1.66 млн. лв. за световния шампионат по мотокрос

Правителството е отпуснало 1 662 455 лв. на федерацията по мотоциклетизъм за провеждане на кръгове от световния и европейския шампионат по мотокрос в Севлиево, които са в края на август. Това стана с постановление за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на младежта и спорта, което вече трета година не финансира моторните спортове у нас. Документът е публикуван в Държавен вестник.

"Тези шампионати по мотокрос са сред най-престижните състезания в света (...) С провеждането на спортната проява ще се утвърди авторитетът на Република България сред световната спортна общественост, ще окаже положително въздействие върху развитието и популяризирането на българския спорт и възможностите на българските спортисти за изява", посочва в мотивите си Министерският съвет.

Средствата от 1.66 млн. лв. ще отидат за плащане на лиценза за провеждане на световните и европейски кръгове от мотокрос шампионата у нас, каза пред Mediapool Богдан Николов, който е президент на Българската федерация по мотокрос.

Преди време той се оплака, че ако до края на тази година федерацията не успее да си върне задълженията от 850 000 евро за таксите за Гран при на България от 2011 до 2014 г., къщата му в Плевен ще му бъде отнета. Причината е, че Богдан Николов я е ипотекирал, за да запази международния лиценз на федерацията и провеждането на кръговете от световния и европейски шампионат.

За 2016, 2017 и 2018 г. Българската федерация по мотокрос не е получила нито лев от държавата.

Причината е, че спортният министър Красен Кралев смята моторните спортове за комерсиални и не трябва да получават помощ от държавата.

Министерството на младежта и спорта има бюджет за организиране на международни състезания у нас. За тази година бюджетът му по това перо възлиза на 5 млн. лв.

Българската федерация по мотокрос обаче не е получавала средства по това перо от 2016 г. За последно средства ѝ бяха отпуснати през 2015 г. за организиране на т.нар. Нощ на скоковете в зала "Арена Армеец", когато получи 390 000 лв.

Споделяне

Още от Спорт

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?