Кабинетът отпусна 4.625 млн. лв. за ваксини срещу син език

Кабинетът отпусна 4.625 млн. лв. за ваксини срещу син език

Правителството реши да отпусне 4.625 млн. лв. за закупуване на ваксина срещу болестта син език, за да се ваксинират всички овце и говеда на територията на цялата страна през пролетта. Това съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева след редовното заседание на кабинета в сряда, ден след като Агенцията за безопасност на храните реши да прекрати процедурата за доставката на ваксината с мотива, че фирмите не могат да изпълнят поръчката преди 10 март.

Сега обаче Танева каза, че имала уверението на директора на тази агенция, че има производители с налична такава ваксина и от там 1-ви март може да започне ваксинацията на животните. Това обяснение навява на мисълта, че ведомството ще мине на процедура за пряко договаряне на доставката като не е ясно коя фирма ще бъде поканена да изпълни апетитната поръчка.

В същото време стана ясно, че сред животновъдите има напрежение заради проблемите с доставката на ваксината срещу син език. "България категорично пропуска сроковете. Всички съседни държави, които бяха покосени от "синия език”, вече са получили ваксините”, каза председателят на Националната асоциация на животновъдите Бойко Синапов, цитиран от агенция "Фокус".

Пред българските животновъди все още предстои обезпаразитяване на животните, доставка на ваксина и ваксиниране. „Това е голям риск. Ние няма да допуснем втора вълна и това, което се случи миналата година заради грешките на чиновниците и бюрокрацията”, заяви Синапов.

От думите му стана ясно, че животновъдите подкрепят спирането на обществената поръчка за ваксините и искат спешно пряко договаряне с фирма, която може да достави незабавно ваксината.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?