Кабинетът отпусна нови 3.3 млн. лв. за щети от наводнения и трусове

Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет отпуска нови 3.3 млн. лева на няколко общини за възстановяване на щети от наводненията през зимата и трусовете през май, съобщи правителствената пресслужба.

Най-много пари – 1.2 млн. лв., отиват за възстановяване на рибарското пристанище и яхтения терминал в град Бяла. Свирепите морски бури през февруари унищожиха каменна стена на пристанището, изградена от масивни блокове с дължина 70 метра и височина около 2 метра. Стихията потопи и 5 лодки. До края на годината трябва да бъде изразходвана половината от одобрената сума.

Общините Перник и Радомир получават 567 хил. лева за ремонт на жилищни сгради, пострадали от земетресението на 22 май. На 9 май междуведомствената комисия отпусна на двете общини 3.3 милиона лева, от които 2.7 млн. лева за разплащане на извършените неотложни ремонти на обществени сгради в община Перник. Според кмета на града Росица Янакиева само за възстановяване на общинските обекти са необходими над 11 млн. лева.

На пострадалите от наводнението на 6 февруари в Свиленград се отпускат 65 хил. лева, които са за изграждане или укрепване на жилищни имоти и за разплащане на разходи за строителни материали.

За унищожаване на опасни отпадъци се дават 400 хил. лева на МВР, става ясно от съобщението на Министерски съвет.

За щети, причинени от високите води на река Струма, на МРРБ се отпускат 530 хил. лева за укрепване на главния път "Е-79" София-Кулата.

Остатъкът от 538 хиляди лева са за ремонт на обществени сгради със щети от бедствия и за почистване на речни корита, се казва в съобщението, но не става ясно за кои общини са предназначени.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?