Кабинетът отпусна още 500 хил. лв. за защитата на медиците в Либия

Правителството одобри в четвъртък отпускането на допълнителни 500 хил. лв. от бюджета на Министерството на правосъдието за покриване на разходи по защитата на шестимата български медици и палестинския лекар д-р Ашраф по наказателното дело в Либия и свързаните с него други дела. Това съобщи правителствената информационна служба.

Средствата са за командировките на българските защитници на подсъдимите и други експерти, за консултанта по медицинските въпроси и преводача, за хонорарите на чуждите адвокати, за експертизи, преводи - по време на делата и на съдебни документи и такси.

В началото на март 2007 г. правителството предостави 250 хил. лв. за къщите цели от бюджета на Министерството на външните работи. Парите са предназначени за разходи, свързани с престоя и медицинското обслужване на медиците.

Темата за съдбата на медиците ни присъства и в броя на излизащия в Лондон на арабски език вестник “Хаят”. В четвъртък вестникът съобщи, че родители на либийски деца, заразени със СПИН в болницата в Бенгази преди повече от десет години, са призовали ръководителят на Джамахирията Муамар Кадафи да се намеси, за да сложи край на влошаването на медицинските грижи в специализираната лечебница, където са настанени децата.

Родителите са потвърдили, че държат на правата, които им са им били присъдени от либийското правосъдие, включително смъртната присъда за българските сестри и палестинския лекар, както и да получат подходящи компенсации от либийската държава.

Споделяне

Още от България