Кабинетът отпусна още 83 млн. за работа на първа линия, но ще трябват още

Кабинетът отпусна още 83 млн. за работа на първа линия, но ще трябват още

Правителството отпусна в сряда 83 милиона лева по бюджета на Министерството на здравеопазването за изплащането на 1000 лева на работещите на първа линия срещу Covid-19. Средства са за допълнителното нетно възнаграждение от 1000 лева за работещите на първа линия за месеците май и юни.

От отпусната сума 23 милиона лева са за персонала в структурите на МЗ, който ще продължи да получава подкрепата от 1000 лева за работата си на първа линия.

Останалите 60 милиона са трансфер от Министерството на здравеопазването към НЗОК за изплащането на 1000-та лева на договорните партньори на първа линия, както и за осигуряването на сумата от 10 лева за поставена ваксина, която също се покрива от НЗОК.

Преди дни стана ясно, че преведениете от правителството в НЗОК средства не стигат и фондът се нуждае от 147.2 млн. лв. допълнително, за да осигури допълнителните възнаграждения до края на юли, докогато има ангажимент.

Според действащата нормативна уредба НЗОК изплаща по 1000 лева на медицинския персонал за работа на първа линия за срока на извънредната епидемична обстановка и 3 месеца след това. Сега обаче извънредната обстановка се удължава с още месец от края на април – до края на май, така че и средствата за първа линия ще се изплащат поне до края на август, т.е. ще са нужни повече пари.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Къде му е мястото на Бойко Борисов?