Кабинетът отпусна още над 20 млн. лв. за вероизповеданията

Кабинетът отпусна още над 20 млн. лв. за вероизповеданията

Министерският съвет отпусна още 20.7 млн. лв. за основните вероизповедания у нас, съобщи правителствената информационна служба.

Тези средства са допълнителни към вече предвидените 5.5 млн. лв. субсидия за различни вероизповедания, която е заложена в Закона за бюджета за 2019 г.

Допълнителните средства отпуснати на днешното заседание се разпределят между източноправославното вероизповедание, което получава 15 млн. лв., и мюсюлманското, което ще вземе 5.77 млн. лв.  

"Това са парите, както обещахме на вероизповеданията - на Светия синод, на Мюфтийството, на всички останали, така че днес - на Велика сряда, така, както поехме ангажимент към Синода, да могат и свещениците да си получат заплатите така, както е по закон", каза премиерът Бойко Борисов в сряда.

Главното мюфтийство има да изплаща и дългове към НАП.  

В края на миналата година депутатите промениха Закона за вероизповеданията, като решиха ежегодно държавата да отпуска от бюджета субсидия за религиите в зависимост от броя на самоопределилите се вярващи на база последното преброяване на населението от НСИ.

Субсидията е 10 лв. на вярващ за вероизповедания с повече от 1% от вярващите спрямо общия брой на преброените лица.

При гласуването на текстовете депутатите решиха, че че единствено Главното мюфтийство от мюсюлманските вероизповедания ще получава субсидия от държавата.

Така мюсюлманското сунитско вероизповедание на бившия главен мюфтия Недим Генджев остана без държавна субсидия.

Промяната в законодателството, с която на практика се дават повече пари от бюджета за православната църква и мюфтийството, идва след няколко съвета за национална сигурност, където беше обсъждано да бъде преустановено чуждото финансиране за вероизповеданията, за да се избегне и възможността за влияние и радикализация.

След натиск от ДПС обаче, за който депутати от мнозинството твърдят, при гласуването на промените се реши външното финансиране да продължи, като бъде отчитано пред дирекцията по вероизповеданията.

Междувременно се появи и идея за опрощаване на над 8 млн. лв. задължения на мюфтийството. Тя обаче предизвика обществено недоволство и управляващите от ГЕРБ промениха позицията си и внесоха предложение за отсрочване на задълженията за срок от 10 г.

Споделяне

Още от България