Кабинетът отрича авторство на антикризисен пакет, който взриви държавата

Кабинетът отрича авторство на антикризисен пакет, който взриви държавата

Тиражиран от медиите списък с антикризисни мерки, които синдикалисти твърдят, че се обсъждат в Министерството на финансите (МФ), взриви държавата. Според информациите става дума за временен пакет от мерки, които да бъдат въведени до края на годината с цел да се свият разходите. Най-драстичните сред тях предвиждат намаляване на периода за изплащане на майчинството в пълния размер, облагане на заплатата преди приспадане на осигуровките, облагане на пенсиите над определен праг, въвеждане на принудителен отпуск за бюджетните служители.

По утвърден вече маниер правителството допусна да изтече информация в няколко вестника за "катастрофичния" сценарий, след което отрече да се готви точно такъв.

"Приписваните на МФ антикризисни мерки на правителството не отговарят на истината."Документът", който медиите цитират, не съществува и не е бил обсъждан", заявиха от министерството в сряда.

В същото време правителството съобщи, че е обсъдило в сряда пакет от антикризисни и насърчителни мерки. Сред тях обаче няма такива като "намаляване от 410 на 225 дни на срока за получаване на обезщетение за бременност и раждане,
облагане с 10 на сто на пенсиите над минималната" и т. н. Такива МФ не е предлагало нито на премиера, нито на МС. Не се уточнява обаче какво точно е било предложено и обсъждано.

От финансовото министерство твърдят, че се правят "много сериозни анализи и прогнози, на базата на които ще бъдат предложени действителните антикризисни мерки. На този етап работната група по антикризисния пакет дискутира повече от 100 идеи. В процес на конкретизиране са и потенциалните фискални и икономически ефекти на всяко отделно предложение."

До края на седмицата пакетът от мерки ще бъде представен на министър-председателя, след което ще бъде внесен за обсъждане в Съвета за тристранно сътрудничество, насрочен за понеделник, съобщават от МФ.

Оттам посочват, че тиражирането на "неистинския" списък е "опит да се създаде допълнително напрежение в условията на криза и че "разпространението на тези "ужасяващи мерки" цели да настрои обществото срещу икономическата политика на правителството и да подкопае бъдещата му работа със синдикатите и работодателите."

В заключение се казва, че "в условия на криза всички ние трябва да осъзнаем, че се налагат фискални ограничения за стабилизиране на бюджета, които макар и с временен характер, ще доведат до търсения позитивен ефект."

Какво предвиждат "мерките"?

Не е ясно как ще изглежда приемливият вариант на антикризисния пакет, но от изтеклия списък се вижда, че МФ не е изключило предварително нито една възможност, стигайки до абсурда да посегне и на  пенсионерските доходи.

Според тиражираните 28 антикризисни мерки, 10 предвиждат драстично орязване на съществуващите бонуси и привилегии за държавните служители. Финансовият министър Симеон Дянков вече застана зад някои от тях, като обяви, че ще ги предложи поради недофинансирането на здравеопазването и Държавното обществено осигуряване.

Държавен сектор

Предложената вече мярка държавните служители сами да заплащат своята част от здравните и социалните осигуровки, които досега се поемат от държавата, би обхванала 146 хил. души със средна прогнозна заплата за 2010 година от 945 лв.

"Потърпевши" са заетите в централната и областната администрация, работещите в общините, в съдебната система, МВР, МО и др.

- Предлага се премахване на парите за служебно облекло за около 150 хиляди души, които сега вземат средно по 300 лева годишно.

- Процентът за прослуженото време да се уеднакви за всички категории служители и да е 1%, а не както е сега - 1.5% върху трудовото възнаграждение за стаж над 15 години. Това се отнася за 430 хиляди души със средна заплата 752 лева.

- Свиване с 10% на парите за работни заплати на ведомствата, които не са извършили предвидените 10-процентни съкращения.

- Премахване на добавките за служителите, заети с проектите по еврофондовете, временно прекратяване на заплащането за участие в работни групи и междуведоствени комисии и др. органи и прекратяване на сключването на граждански договори, договори за консултантски услуги и на временни трудови договори.

Свиване до минимум на годишния отпуск за ненормиран работен ден и въвеждане за 2010 г. на задължителен двуседмичен неплатен отпуска за работещите в бюджетната сфера.

Социалните плащания

В тази част мерките са още по-драстични и фактът, че някои от тях са противозаконни и дори противоконституционни, говори, че са в съвсем суров вид. Предлага се при пенсиониране всички категории държавни чиновници да вземат еднакъв брой заплати. Сега военните, служителите на МВР и в съдебната система вземат до 20 брутни месечни възнаграждения, а останалите - между 3 и 6, както е предвидено в Кодекса на труда.

- Предвижда се облагане на пенсиите с 10% данък общ доход при пенсия над минималната (136.08 лева). Това би засегнало около 2.2 милиона пенсионери. Средната за страната пенсия през 2010 г. се пресмята на 271 лв.

- Работещите пенсионери да получават половин пенсия или изобщо да не я получават.

- Данъкът върху доходите да се начислява върху заплатата преди приспадането на осигуровките

- По отношение на майчинството предложенията са да се увеличи срокът, върху който се изчислява обезщетението при раждане. Сега се изисква майката да е работила поне една година, преди да излезе по майчинство и върху получаваната тогава средна за периода заплата се изчислява обезщетението. Предлага се още платената отпуска за раждане и гледане на дете да се намали от 410 календарни дни на 225 дни (45 дни преди раждане плюс 6 месеца).

- Същото се отнася и до изплащането на болнични. За да бъде получавано обезщетение по болест, ще е нужен по-дълъг предходен срок на работа по договор.

- За самоосигуряващите се лица предложението е осигуряването да е върху доход, не по-малък от декларирания предната година.

- Отпада задължението на работодателя да освобождава работника, когато той навърши пенсионна възраст.

- Предлага се да се въведе деклариране на възнагражденията от работника и работодателя.

- Наказателната лихва за невнесени данъци да се вдигне от 10 на 20%, както е за осигуровките.

Доплащане на лечението в болница до 10%, но не повече от една минимална работна заплата.

В сферата на държавната и общинската собственост

В тази част предлаганите мерки са крайно пестеливи. Така се предлага да се въведе данък върху активите на дружествата с преобладаващо общинско участие.

- Да се отчисляват 50% от приходите от наеми на държавни и общински фирми в приход съответно на държавния или общинския бюджет.

- Приватизация на миноритарните държавни дялове на фондовата борса.

- Капитализация на Българската банка за развитие чрез емисия на облигации и изграждане на схеми за целево кредитиране.

Реакцията

Както можеше да се очаква, "мерките" бяха посрещнати с бурно недоволство. КНСБ и от "Подкрепа" обещаха да вдигнат на мащабни протести всички засегнати, ако мерките бъдат одобрени.

От Движението на българските майки обявиха, че спешно подготвят протест срещу мярката за намаляване на майчинството.

Лидерът на РЗС Яне Янев обяви радикализация на действията на своите привърженици, дори се закани да окупира финансовото министерство, ако Бойко Борисов не уволни веднага Симеон Дянков.

От БСП също стовариха гнева си върху Дянков, като призоваха за незабавното му освобождаване. ДПС заявиха, че тиражирането на списъка е опит за тестване по метода "пробата и грешката". Според депутата Алиосман Имамов подобни мерки ще продължат да натискат надолу потреблението, което означава, че "времето
на престой на българската икономика в кризата ще бъде удължено".

СДС и ДСБ, двете партии от Синята коалиция, които подкрепят кабинета, също се обявиха против така формулираните мерки.

Председателят на СДС Мартин Димитров заяви, че налагането на ново облагане е контрапродуктивно.  Единственото решение е предлаганият от СДС антикризисен щаб, участниците в който трябва да решат кои разходи могат да бъдат спрени или отложени - например покупките за армията да бъдат съкратени, да бъде свита и ненужната администрация, коментира той.  

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?