Кабинетът оцеля и при петия вот на недоверие

Премиерът отчете, че България е с едни от най-добрите фискални показатели в ЕС

Сн.БГНЕС

Правителството оцеля и при петия вот на недоверие. Против оставката на кабинета гласуваха 114 депутати. Вотът беше подкрепен от 109 народни предствители, а един се въздържа.

Вотът на недоверие заради провала във финансовата политика на правителството на Пламен Орешарски, беше поискан от ГЕРБ.

Фискалните ни показатели са сред най-добрите измежду 28-те страни членки на ЕС, каза премиерът Пламен Орешарски след отхвърляне на вота на недоверие към кабинета.

Той отбеляза, че точно сегашната опозиция се е провалила най-много в политиките, за които е искала вот на недоверие. "Чух загриженост за правителствения дълг от представителите на опозицията, които увеличиха същия с над 4 млрд.лева. Днес това ни принуждава да вземем нов дълг, за да изплащаме тези 4 миларда, както и стари дългове, взети по-рано”, отбеляза Орешарски.

"Говори се за надути планови приходи и забавяне в реалното им изпълнение. В края на април приходите са 30.5% от планираните. Това е най-добрият резултат за последните 5 години. Коментираха се и секторни политики и забавени реформи, сякаш в предходния мандат се направиха каквито и да е реформи. Има забавяне в някои от структурните мерки, но това не е повод за крайни оценки, след като повечето бяха забавени повече от 10 години от всички нас. Фискалната политика не е повод за крайни негативни оценки”, каза Орешарски.

Според лидера на БСП Сергей Станишев ГЕРБ няма морално право да внася вот на тема фискална политика, заради похарчените 4 млрд. лв. от фискалния резерв и натрупания нов дълг в размер на 4 млрд. лв.

"Правителството си поставя амбициозни фискални цели, за да може да прави социална политика за хората, да увеличава доходите, да помага на бедните. Тази цел не е лека, но ще бъде изпълнена”, добави Станишев.

Макар "да подаде оставката на правителството" още във вторник, Станишев обясни, че е гласувал против вота на недоверие и заради изявление на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов от САЩ. "„Той каза на българските граждани, че българите няма какво да очакваме. Затова правителството не падна днес – защото няма основание да бъде подкрепен този вот на недоверие”, каза още лидерът на БСП.

Зам.председателят на парламента Мая Манолова заяви преди началото на заседанието на парламента, че правителството ще подаде оставка, но кога точно ще се случи това, зависи от президента Росен Плевнелиев и от неговия акт за насрочване на предсрочни парламентарни избори.

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов каза на влизане в парламента, че ГЕРБ е готов на избори по всяко време. Според него трябва да се направи всичко възможно за да се спре хаосът в държавата.

"Трябва да направим така, че когато идваме на работа в Народното събрание, да няма този полицейски кордон. Това, което може да стане, е да се обяви оставката, да се насрочат предсрочните парламентарни избори, обществото да се успокои и да можем действително да влезем в нормална фаза, която да бъде полезна за обществото и политическата система да свърши това, което е призвана да направи. Вие виждате, че този парламент е изконсумирал абсолютно всякакви форми. Това, което в момента се прави, това е изкуствено дишане, което смятам, че не трябва да продължава", коментира Цветанов.

Споделяне

Още от България