Кабинетът отстъпва от пенсионната реформа, за да угоди на бизнес и синдикати

Обсъжда се два пъти по-малък ръст на осигуровките и по-ранно пенсиониране за полагащите тежък труд

Снимка: БГНЕС (архив)

Кабинетът е готов да направи отстъпки от още неприетия пакет с пенсионни промени, за да сближи позициите си с бизнеса и синдикатите и те да подкрепят реформата. Обсъждат се по-малък от планирания ръст на осигуровките, за да се отговори на исканията на работодателите, и по-леки условия за пенсиониране на категорийните работници, което е "болната" тема на синдикатите. Това стана ясно в петък след среща при премиера Бойко Борисов с представители на социалните партньори, вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин, финансовия министър Владислав Горанов и председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Очаква се пенсионните промени да бъдат гледани от Министерския съвет в сряда, като дотогава ще има още разговори за сближаване на позициите и намиране на "широко приемливо решение, което да бъде внесено в Народното събрание", заявиха от правителствената информационна служба.

По информация на участници в срещата един от обсъжданите варианти е осигурителните вноски да нараснат с 2% за две години, а не с планираните 4.5 % за 12 години. Това ще стане на две стъпки – с по 1% през 2017 и 2018 година и то само за вноските за пенсия, а тези за безработица ще останат без промяна.

И в сега действащия Кодекс за социалното осигуряване е записано двупроцентно увеличение на осигурителната вноска от 2017 година, като беше предвидено то да бъде насочено за задължителното осигуряване за втора пенсия в универсалните фондове. Това беше и един от козовете на Калфин в преговорите по пенсионните промени и той неведнъж предупреди, че ако бизнесът не приеме плавния ръст на осигуровките, предлаган от него, тогава ще остане сегашният вариант за двупроцентен ръст от 2017 година. Сега двупроцентният ръст на осигуровките отново е на дневен ред, но увеличението на вноската ще бъде за държавното осигуряване, а не за втора пенсия.

За омилостивяване пък на синдикатите, които заплашиха с протести, кабинетът обмисля по-малък ръст на възрастта за пенсиониране на работещите в тежки условия в първа и втора категория труд. Вероятно ще бъде прието предложението работещите първа категория труд да се пенсионират 10 години по-рано, а не 8 години по-рано от редовната възраст, а работещите във втора категория да се пенсионират 5 години по-рано, а не 3 години по-рано от редовната възраст, която според планираната реформа трябва да достигне 65 години.

По-рано сближаването на позициите беше анонсирано и от премиера Бойко Борисов пред депутатите в парламента.

"Сутринта имахме среща със синдикатите и работодателите. Остана в сряда сутринта още една среща с най-тежките категорийни работници. След това в 10 часа в Гранитна зала, искрено се надявам от това, което чух, синдикати, работодатели и правителство да излезем с обща пенсионна реформа и да дойдем при вас и се надявам да бъде подкрепена“, заяви Борисов.

Преди два дни на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което след четиричасови дебати, не бе постигнат консенсус, премиерът Бойко Борисов заяви, че правителството е готово на компромиси, но няма да отстъпи от предложението за увеличение на пенсионната възраст.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?