Кабинетът оттегли Истанбулската конвенция от НС, референдум няма да има

Кабинетът оттегли Истанбулската конвенция от НС, референдум няма да има

Парламентът отхвърли в сряда предложението на БСП за провеждане на национален референдум относно ратифицирането на Конвенцията на Съвета на Европа срещу домашното насилие, по известна като Истанбулската конвенция.

Срещу провеждането на референдума гласуваха 121 депутати, 67 бяха "за", а 23 - "въздържал се".

Дебатът по провеждането на референдума влезе като първа точка в дневния ред на парламента и продължи повече от два часа.

Междувременно правителството отмени решението, с което в началото на годината прие конвенцията.

Документът се оттегля от парламента, където е внесен за ратификация. Премиерът Бойко Борисов обясни, че това се прави, за да се успокои общественото мнение и заради негативните реакции на коалиционните партньори, православието и мюфтийството.

"Ние сме правителство, избрано от народа, и ще се съобразим с неговото искане за изтегляне на Конвенцията на Съвета на ЕС за борба с насилието над жени", заяви Борисов на заседанието на Министерския съвет в сряда.

"Имаше много тежки реакции и на коалиционния партньор, и на православието, и на мюфтийството и се насадиха огромни страхове сред народа. Ние сме правителство, избрано от народа, и трябва да се съобразим с това, което той иска. Като се произнесе Конституционния съд, ще можем спокойно да водим дебати и в спокойна политическа и обществена атмосфера да се претегли всичко "За" и "Против". Но с този акт ние считаме, че ще приключи тази тема, по която несправедливо бяхме обвиняеми", каза още премиерът.  

Споделяне

Още по темата

Още от България