Кабинетът пак отне ботаническата градина в Балчик от СУ

Кабинетът пак отне ботаническата градина в Балчик от СУ

Въпреки че правата на Софийския университет върху ботаническата градина в Балчик бяха многократно потвърдени от Върховния административен съд (ВАС), Върховния касационен съд (ВКС) и други съдилища в страната, в сряда правителството взе решение, с което отнема на висшето училище тези права.

С приетото постановление над 183 декара се предоставят за управление от Министерството на културата на Държавния културен институт - Културен център "Двореца". Той е на подчинение на министерството, а предоставеният му имот е на практика цялата паркова част и двореца в Балчик.

За университета остават само 11 декара стопански двор и разсадник, при положение че досега е имал 74 декара. Това решение на кабинета от сряда, взето по предложение на министрите Росен Плевнелиев и Вежди Рашидов, почти повтаря решението на предното правителство от 2007 година, когато управлението на цялата паркова част от дворцовия комплекс бяха дадени за стопанисване на Министерството на културата, а СУ беше “свит“ във въпросните 11 декара.

Решението на кабинета от 2007 година беше обжалвано и през април миналата година ВАС го отмени и се произнесе, че кабинетът не е имал правно основание да отнеме от университета владението на имота.

Пред Mediapool директорът на университетските ботанически градини д-р Красимир Косев коментира, че решението на правителството 183-те декара да бъдат дадени на Културен център "Двореца" е незаконосъобразно.

“Университетът черпи права от заповед на министъра на културата от 1955 година, с която парковото пространство се предоставя на Биологическия факултет на Софийския университет. По закон Министерският съвет може да отнема владение, когато даден имот не се ползва по предназначение или е с така наречената отпаднала необходимост, но в конкретния случай никое от тези обстоятелства не е налице“, коментира той. Според Косев с решението си кабинета демонстрира незачитане на законите и конституцията, както и на решенията на българските съдилища.

Още преди седмица ректорът на СУ проф. Иван Илчев сигнализира, че се подготвя такова решение на правителството, с което да се отнеме градината на университета. В сряда Илчев обяви, че университетът ще обжалва решението на кабинета. Според него решението на правителството може да се тълкува като наказание за вчерашния протест на академичната общност и студентите.

В мотивите на кабинета към решението от сряда е записано, че с предоставянето на имота на Министерството на културата “ще се създадат необходимите предпоставки за неговото развитие и превръщането в културен център с международно значение“.

Позицията на Министерството на културата обаче, е че от години ректорите на Софийски университет полагат усилия за манипулиране на обществото, “включително чрез множество искове в различни съдилища“, с цел отнемане на имота, който е публична държавна собственост и представлява паметник на културата с национално значение.

“Държавата, в лицето на Министерство на културата полага грижи и влага средства за съхранението и опазването му. Прави впечатление, че медийните кампании на университета се изострят обикновено преди началото на летния сезон, вероятно заради събирането на входната такса“, е становището на министерството.

Споделяне

Още по темата

Още от България