Кабинетът пак развърза кесията за пътища и спортни зали

Правителството намери нови 18 млн. лева за най-големия си приоритет – строителството на пътища. Те се прибавят към отпуснатите през април 85 млн. лева и така сумата за магистрални отсечки и ключови пътища из страната, изграждани с държавни пари, става 103 млн. лева от началото на годината.

Допълнителните средства са необходими за 8.2-километрова отсечка от магистрала "Хемус" – между пътен възел Шумен и пътя Силистра – Шумен – Ямбол, четирилентовия път от Бургас за Слънчев бряг, рехабилитацията на пътищата по южното Черноморие и др.

Освен за пътища, правителството на ГЕРБ винаги намира пари от хазната и за строителството на спортни зали. С друго решение на Министерски съвет от сряда на девет общини се отпускат до 10 млн. лв. общо за изграждане на нови и ремонт и модернизиране на съществуващи физкултурни салони в 10 училища и за обособяването им в многофункционални спортни зали. Това са Столичната община и общините в Пловдив, Бургас, Стара Загора, Благоевград, Велико Търново, Ловеч, Русе и Шумен.

Четири милиона лева от средствата се осигуряват от бюджета на Министерството на образованието, младежта и науката, а останалите са за сметка на преструктуриране на разходите по централния бюджет. Мотивите на правителството са, че инвестицията в спортната база на училищата ще създаде условия за пълноценното ѝ използване за физическо възпитание и спорт от учениците. Това е фактор за преодоляване на неблагоприятните тенденции в здравословното състояние на подрастващите, последица от недостатъчната двигателна активност, се казва в решението на Министерски съвет.

Не става ясно нито кои училища ще се оборудват с нови спортни зали или на какъв принцип ще бъдат избрани, нито дали имат проекти за ремонт на спортните си бази, в какъв срок ще ги извършат и на каква сума.

Споделяне

Още от Бизнес