Кабинетът парирал сценарий за отлагане на членството ни в ЕС за 2010 година

Два месеца преди срещата на високо равнище на 12 и 13 декември в Брюксел, имаше сценарий България да се присъедини към Европейския съюз през 2009-2010 г. Това заяви днес министърът по европейските въпроси Меглена Кунева, цитирана от БТА. Кунева участва в кръгла маса "Равносметката от Брюксел", организирана от Атлантическия клуб. На срещата на върха преди две седмици ЕС записа като цел присъединяването на България от януари 2007 г., но с условието ако страната ни е готова дотогава.

Евроминистърът заяви, че сценарият за отлагане на членството ни ще продължи да ни притиска от време на време до 2007 г., защото във всяка от страните членки има различно отношение към разширяването. Засега успяваме да го парираме, но ако покажем отстъпление в поетите от България ангажименти, ще дадем повод присъединяването да бъде отложено, коментира Меглена Кунева.

Министърът по европейските въпроси визира гласовете сред евродепутати, според които присъединяването на България и Румъния трябва да бъде отложено с две-три години и двете държави да влязат в ЕС заедно с Хърватска, която догодина тепърва ще започне преговорите със съюза.

Меглена Кунева определи идващата 2004 г. като решаваща за членството на България в ЕС. През март догодина у нас ще започне първият мониторинг на Евросъюза по изпълнението на поетите задължения в преговорните глави. Първият мониторинг ще е свързан с глава "Правосъдие и вътрешни работи".

Евроминистърът подчерта, че ЕС ще провери как България изпълнява задълженията по всички преговорни глави и затова е важно страната да изпълнява ангажиментите си така, както сама ги е предложила.

По време на кръглата маса министърът на външните работи Соломон Паси заяви, че резултатите от срещата в Брюксел преди две седмици са надхвърлили и най-смелите очаквания на българското правителство. Това, че успяхме да постигнем поставеното като цел, е плод на огромно национално усилие във всички сектори, каза Паси.

Като доказателство, че ЕС държи България да стане негов член, външният министър посочи готовността на съюза да създаде предпоставки за приключване на преговорите по финансовите глави през първата половина на следващата година.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?