Кабинетът планира въвеждането на електронна лекарствена борса

Сн. БГНЕС

Правителството предвижда законови промени за създаването на електронна лекарствена борса, съобщи в сряда здравният министър Петър Москов. По думите му това може да стане след първото тримесечие на 2015 година.

Идеята е здравните заведения да купуват медикамент от даден вид на най-ниската възможна цена, с което да се прекъсне сегашната порочна практика две болници да купуват едно и също лекарство със стотици и дори хиляди левове разлика.

Подобна електронна лекарствена борса съществува в Германия, Дания, Холандия и Швеция. Целта е фармацевтичните компании да се конкурират лекарствата им да попаднат в списъка със 100% плащаните от здравния фонд.

"С нейното въвеждане ще има ясна и чиста процедура и това се доказва от практиката в други европейски държави, където разходите за лекарствени средства намаляват средно с 20% след въвеждането на такава мярка", коментира Москов.

Доклад на Центъра за превенция и противодействие на корупцията (БОРКОР) установи наскоро, че 13 болници от цялата страна са купили ненужни им лекарства за 59 млн. лв. в периода от януари 2013 година до юни 2014 година. Здравният министър пък съобщи, че две държавни болници със сравнително еднакви обеми на работа купуват едни и същи лекарства с разлики в цените между 200% и 300%.

Големите разлики в цените, на които болниците купуват лекарства станаха факт след като бяха премахнати централизираните търгове в здравното министерство и всяка болница започна сама да си купува нужните медикаменти, а здравната каса да ги заплаща.

Идеята за въвеждане на лекарствена борса не е нова и беше лансирана за последно преди няколко месеца от кабинета "Орешарски".

Споделяне

Още по темата

Още от България