Кабинетът плаща на "кръгове и обръчи от фирми" по наследени договори

Кабинетът плаща на "кръгове и обръчи от фирми" по наследени договори
Във връзка с упреците към правителството, че не се издължава на бизнеса по сключени договори, премиерът Бойко Борисов заяви, че държавата вече е платила над 650 млн. лв. по подписани от предишното правителство договори без осигурено за тях финансиране.

“Ние не сме виновни, че са ви подвели да сключите договори, за които няма гарантирано финансиране, но така или иначе ние ги плащаме. Плащаме ги, ще платим още 250 млн. лв.“, обърна се към фирмите премиерът.

Той се извини на “тези хора по места, които като разберат, че сме платили пак на кръгове и обръчите от фирми, защото ние всъщност на тях ще платим." Борисов обаче обясни, че е поставен пред свършен факт.

“Има доста от тях, които в момента провокират това напрежение. Защото, тръгвайки си, са им казали: "Ето, договори за десетки милиони левове, а пък като дойде Борисов, той ще ви ги плати. А откъде ще намери пари, си е негова работа. Ние в нашия бюджет не сме ги заложили тези пари” – са казали те, и са ни заложили този капан. И сега тези хора питат защо не им плащаме парите”, заяви Борисов пред журналисти.

Според финансовото министерство към 31 декември 2009 г. държавата дължи 600 млн. на бизнеса и до края на март "ще бъде направено всичко възможно, съобразно изпълнението на бюджета, да бъдат погасени до 50 на сто от тях."

Деветдесет на сто от задълженията са към строителни фирми. Според Българската стопанска камара (БСК) държавата дължи на фирмите освен неразплатени суми по договори, така и невърнато ДДС в размер на 2 млрд. лева.

През януари бюджетът отчете дефицит от 500 млн. лева, като финансовият министър Симеон Дянков обясни превишението на разходите с разплащане на стари задължения.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?