Орешарски и Янукович си мълчали, докато били на една маса в Сочи

Кабинетът подкрепя санкции срещу отговорни за насилието в Киев, според Станишев трябва да се изчака

Лидерът на БСП и ПЕС: Изборът между ЕС и Русия влошава нещата в Украйна

Кабинетът подкрепя санкции срещу отговорни за насилието в Киев, според Станишев трябва да се изчака

Българското правителство в лицето на външния си министър Кристиян Вигенин призова да започне подготовка по въвеждането на санкции заради насилието в Украйна, докато лидерът на българските и европейските социалисти Сергей Станишев заяви, че е необходима допълнителна информация, преди България да подкрепи обмисляните на европейско равнище санкции срещу отговорните за насилието. Станишев заяви също, че "това разделяне Изток-Запад се задълбочава и представлява най-голямата политическа опасност за държавността в Украйна".

Барозу: ЕС ще реагира твърдо на влошаването на ситуацията

След кръвопролитията в Киев, взели 26 жертви, председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу е разговарял по телефона с президента на Украйна Виктор Янукович и е поискал от него незабавно да сложи край на насилието.

"(Барозу) изрази своя шок и потрес от последните сблъсъци в Украйна, довели до голям брой убити и ранени. Той призова за незабавен край на насилието и остро осъди употребата на сила за решаване на политическата криза", се казва в изявление на ЕК, цитирано от БТА.

Барозу е припомнил на Янукович "отговорността на украинското правителство за избягване на насилието и осигуряване на спазването на правата на човека и основните свободи".

Той също така е предупредил, че ЕС "ще реагира твърдо на влошаването на ситуацията".

В четвъртък външните министри от ЕС се събират на извънредно заседание "за обсъждане на конкретни мерки срещу отговорните за насилието", се казва в изявление на ЕК.

Преди това външният министър Вигенин посочи, че санкциите трябва да бъдат въведени не срещу страната, а срещу определени личности.

Президентът Росен Плевнелиев призова украинските власти и опозицията за диалог и намиране на политическо решение, като припомни, че е отложил планираното си за май посещение в страната в знак на несъгласие с нарушенията на човешките права там. Това е вторият път, когато българският държавен глава отлага визитата си в Киев.

Лидерът на БСП и на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев пък обяви в Брюксел, че "поставянето на темата за избор между ЕС и Русия само влошава нещата в Украйна".

"Ще вземем решенията в диалог, предвид интересите на България и на ЕС за постигането на ясна и силна обща позиция. Ако агресията продължи, може да стане необходимо, но първо трябва да се изчерпят всички политическите възможности", посочи Станишев, след като повечето европейски лидери в сряда еднозначно подкрепиха налагането на санкции.

Вигенин, който ще участва в извънредното заседание на външните министри на ЕС в Брюксел, което трябва да обмисли мерките спрямо Украйна, заяви, че списъкът с лицата, които ще бъдат санкционирани, се съгласува в момента.

По думите му най-лесно може да се приложи забрана за издаване на визи, ще бъде обсъдено и замразяване на авоарите на определени лидери и личности, които имат отговорност за случващото се.

Орешарски и Янукович си мълчали в Сочи

На въпрос дали има информация какво са говорили премиерът Пламен Орешарски и президентът на Украйна докато бяха на една маса по време на официална вечеря преди откриването на Олимпиадата в Сочи, Вигенин каза, че ако съди по снимката от срещата им, двамата нищо не са обсъждали.

"Това случайно стечение на обстоятелствата предлагам да не се използва за политически цели", заяви Вигенин.

Освен това той се самооцени високо, като обяви, че българската позиция за Украйна вече се търси.

Политическите лидери в Украйна да поемат отговорност

Президентът Росен Плевнелиев от своя страна остро осъди проявите на насилие в Украйна и призова политическите лидери в страната да поемат отговорност и да предприемат неотложни действия за намирането на мирен и демократичен изход от кризата.

Поредната ескалация на напрежението в Украйна, довела до смъртта на десетки украинци - протестиращи и представители на органите на реда, е недопустима за една демократична и правова държава, заяви държавният глава.

Станишев: Разделянето Изток-Запад трябва да спре

В същото време Сергей Станишев обяви, че "поставянето на темата за избор между ЕС и Русия само влошава нещата в Украйна", като отбеляза, че това е становището на ръководството на европейските социалисти.

"Украйна се намира в много тежко икономическо положение, а има сили в държавата, вероятно и от двете страни, които я тласкат към разделение. Това разделяне изток-запад се задълбочава и представлява най-голямата политическа опасност за държавността в Украйна, това трябва да се избегне", коментира Станишев.

По неговите думи украинските власти имат по-голяма отговорност в този момент. Сред протестиращите също има крайни елементи, но властта има възможността да сдържа, затова нейната отговорност е по-голяма, поясни той. Асоциирането на Украйна към ЕС не е срещу Русия и Украйна не е изправена пред този избор, добави Станишев.

Попитан дали България би подкрепила обмисляните на европейско равнище санкции срещу виновниците за обстановката в Украйна, той посочи, че е необходимо допълнително събиране на информация, тъй като събитията са много динамични. Ще вземем решенията в диалог, предвид интересите на България и на ЕС за постигането на ясна и силна обща позиция. Ако агресията продължи, може да стане необходимо (налагането на санкции - бел. ред.), но първо трябва да се изчерпят всички политическите възможности, посочи Станишев, цитиран от БТА.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?